Linkovi

Rasmussen: 'Po prvi put u povijesti NATO i Moskva surađivat će kako bi se obranili'


Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen i ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen i ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da sporazum s Rusijom o raketnoj obrani pretvara izvor napetosti u izvor potencijalne suradnje

Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen izjavio je da je Rusija učinila povijesni korak ka početku suradnje s NATO savezom po pitanju raketne obrane. “Po prvi put u povijesti NATO savez i Moskva surađivat će kako bi se obranili”, rekao je Rasmussen. No prvi čovjek NATO saveza nije rekao hoće li Moskva stvarno sudjelovati u američko-europskom raketnom obrambenom sustavu. Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da sporazum s Rusijom pretvara izvor napetosti u izvor potencijalne suradnje. Rasmussen je rekao da će pojedinosti suradnje biti dogovorene pred početak sastanka ministara obrane NATO saveza i Rusije u lipnju sljedeće godine.

Ranije su Sjeverno-atlanski savez i Afganistan potpisali u Lisabonu sporazum o predanosti Saveza toj ratom poharanoj zemlji i nakon okončanja borbenih operacija, navodno na kraju 2014. godine. No kako je izjavio jedan viši američki dužnosnik, neke borbene postrojbe ostat će u Afganistanu i nakon tog roka.

Na konferenciji za novinare s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karaziem i glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom, glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussem izjavio je da NATO neće napusiti Afganistan ili regiju čak i nakon okončanja njegovih vojnih operacija. On je dao takvu izjavu svega nekoliko minuta nakon potpisivanja sporazuma s predsjednikom Karzaiem kojim je osigurano dugoročna nazočnost Sjeverno-atlanskog saveza u Afganistanu.

"Sporazum o dugoročnom partnerstvu koji smo potpisali danas nije samo signal afganistanskom narodu da ćemo ostati i nakon datuma za okončanje borbenih operacija. Radi se o jasnom signalu regiji da za sobom nećemo ostaviti sigurnosni vacuum koji može dovesti do nestabilnosti u regiji."

Ovakav komentar gospodina Rasmussena uslijedio je nakon što je 28 zemalja članica NATO saveza formalno pristalo na početak smanjenja broja vojnika u Afganistanu sljedeće godine i predaju kontrole nad sigurnosnim operacijama afganistanskim snagama do kraja 2014. godine.

Glavni tajnik NATO saveza izrazio je uvjerenje da ciljevi mogu biti ispunjeni do navedenog roka jer, kako je kazao, NATO snage ostvaruju napredak u napadima na talibanske pobunjenike i zato što obuka afganistanskih snaga sigurnosti ide bolje od očekivanja. No jedan viši američki dužnosnik izjavio je da sve borbene snage neće biti povučene iz Afganistan do navedenog datuma kazavši da se još uvijek vode teške borbe. Anders Fogh Rasmussen i prvi čovjek Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon upozorili su da potezi NATO saveza moraju reflektirati realnost na terenu.

"Vjerujem da. po pitanju tranzicije, datumi nisu najvažniji već stanje u Afganistanu koje bi omogućilo da Afganistan sam preizme čelnu ulogu, da promovira vlastitu stabilnost i mir."

Ovakvi komentari uslijedili su nakon što je afganistanski predsjednik Hamid Karzai kritizirao američke vojne operacije u Afganistanu, poglavito noćne napade na pobunjenika. No danas je afganistanski čelnik rekao da čelnici NATO saveza razumiju njegove zabrinutosti.

"Općenito gledano, danas prevladava ozračje zadovoljstva i uvjerenja u partnerstvo koje će nam donijeti uspijeh u našim poduhvatima."

Pored razgovora o Afganistanu, čelnici država članica NATO saveza podržali su i novi akcijski plan ili stratešku doktrinu utemeljenu na premisi da je napad na jednu članicu napad na sve.

XS
SM
MD
LG