Linkovi

Blinken upozorava Rusiju da "ne obnavlja agresiju" u Ukrajini


Američki državni sekretar Antony Blinken sastaje se s predsjednikom Letonija Egilsom Levitsom u Rigi, 30. novembra 2021. REUTERS/Ints Kalnins/Pool
Američki državni sekretar Antony Blinken sastaje se s predsjednikom Letonija Egilsom Levitsom u Rigi, 30. novembra 2021. REUTERS/Ints Kalnins/Pool

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je Rusiju da ne preduzima nikakve korake prema Ukrajini koje bi dovele do eskalacije, navodeći da bi "obnovljena agresija izazvala ozbiljne posljedice".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa letonskim šefom diplomatije Edgarsom Rinkevičsom tokom posjete Rigi, Blinken je izjavio da su Sjedinjene Države "veoma zabrinute" zbog kretanja ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom.

Rusko vojno nagomilavanje biće tema ministarskog sastanka NATO tokom dana, kao i u srijedu. Blinken je izjavio da će imati još mnogo toga da kaže poslije konsultacija sa NATO saveznicima.

Blinken bi takođe trebalo da se sastane sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom uoči ministarskih razgovora kasnije tokom dana.

Predsjednik Letonije Egil Levits je rekao novinarima nakon svojih razgovora sa Stoltenbergom u ponedjeljak da rusko vojno prisustvo predstavlja direktan pritisak na Ukrajinu i da će NATO "ostati solidaran sa Ukrajinom".

Stoltenberg je pozvao Rusiju da smanji tenzije u regionu, rekavši da je vojno jačanje "ničim izazvano i neobjašnjivo".

"Svaka buduća ruska agresija na Ukrajinu imala bi visoku cijenu i imala bi ozbiljne političke i ekonomske posljedice po Rusiju", rekao je Stoltenberg.

Glavni fokus rada na ministarskom sastanku NATO je ažuriranje onoga što grupa naziva svojim Strateškim konceptom, koji je posljednji put promijenjen prije deceniju.

Stoltenberg je rekao da je važno ponovo razmotriti strateški dokument s obzirom na promijenjenu prirodu pretnji sa kojima se NATO suočava, što je on nazvao "opasnijim svijetom".

"Vidimo ponašanje Rusije, vidimo cyber, vidimo terorističke prijetnje, vidimo širenje nuklearnog oružja", rekao je Stoltenberg. "I vidimo bezbjednosne posljedice Kine koja sada sve više postaje globalna sila."

Razgovori u Rigi takođe dolaze u trenutku kada se članice NATO - Letonija, Litvanija i Poljska - bave graničnom krizom sa susjednom Bjelorusijom.

Evropska unija optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je namamio hiljade migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, da putuju u Bjelorusiju i pokušaju da pređu u Letoniju, Litvaniju i Poljsku kako bi destabilizovali Evropsku uniju. EU kaže da Lukašenko uzvraća za sankcije koje je uvela njegovoj vladi.

Blinken bi trebalo da otputuje u srijedu u Švedsku kako bi se sastao sa kolegama ministrima iz Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i razgovarao o bilateralnim vezama sa švedskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG