Linkovi

Trump: NATO članice pristale na veća izdvajanja za Savez


Predsjednik Trump govori na konferenciji za novinare nakon NATO samita, Brisel, 12. juli 2018.
Predsjednik Trump govori na konferenciji za novinare nakon NATO samita, Brisel, 12. juli 2018.

I drugi dan protiče u oštrim tonovima.

Drugog dana Samita NATO-a lideri 29 članica razgovaraju o Ukrajini i Afganistanu. Prvi dan Samita bio je u znaku oštrih stavova američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je optužio ostale članice da ne izdvajaju dovoljno sredstava za NATO, ali ipak je zaključen snažnom izjavom kojom se poziva na "pravednu raspodjelu tereta" i kritizira Rusija. No, i drugi dan protiče u oštrim tonovima.

Sa drugog dana Samita lideri Saveza očekivali su i nešto pomirljivije tonove američkog predsjednika.

No u ranojutarnjim tweetovima Donald Trump je ponovio da "neuspješno pokušavaju uvjeriti Njemačku i druge bogate članice NATO da izdvajaju više sredstava za zaštitu od Rusije", ponavljajući da "američki porezni obveznici izdvajaju milijarde za zaštitu Evope".

I povrh svega, piše predsjednik, "Njemačka plaća milijarde dolara Rusiji za energente koji joj stižu iz novog plinovoda", što je, kako je istaknuo, neprihvatljivo, te je jasno napisao: "Sve članice NATO moraju izdvajati 4 posto umjesto dosadašnjih 2 posto GDP za obranu, a tih 2 posto moraju uplaćivati odmah a ne do 2025".

Trump je toliko bio oštar da su čelnici Saveza morali zamoliti predsjednike Ukrajine i Gruzije, koje nisu članice Alijanse, da napuste prostoriju za sastanke, kako bi se razgovaralo samo među članicama.

Na konferenciji za novinare nakon Samita predsjednik SAD je ponovio da "vjeruje u NATO", te da su se saveznici dogovorili da povećaju izdvajanja za Alijansu. Također je upozorio da može povući SAD iz NATO-a i bez odobrenja Kongresa. Istaknuo je da NATO više pomaže Evropi nego SAD, a da su Sjedinjene Države financirale NATO s gotovo 90 posto. "To nije bilo pošteno. No, sada je dogovoreno da će sve članice plaćati više, i to mnogo brže, te da će Savez postati daleko djelotvorniji nego što je sada", rekao je Trump.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nada se da će se saveznici složiti da osiguraju sredstva za pomoć afganistanskim snagama sigurnosti do 2024.

Britanska premijerka Theresa May je već obećala da će poslati 440 vojnika koji neće imati borbene zadaće u Afganistanu, već će obučavati afganistanske snage. Sjedinjene Države su se obavezale još prije godinu dana da će povećati broj svojih pripadnika za 3.000 vojnika, tako da će njihov broj iznositi oko 15.000 ljudi.

Prije četiri godine NATO je okončao svoju borbenu misiju u Afganistanu, prepuštajući tu ulogu afganistanskim snagama sigurnosti. Ali od tada talibani vode ofanzivu protiv vlasti u Kabulu i, prema procjenama BBC-a, aktivno djeluju na čak 70 posto teritorija Afganistana.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je siguran da američki predsjednik Donald Trump neće promijeniti stav prema ilegalnoj aneksiji poluotoka Krim i agresiji Rusije na istoku zemlje, a u pogledu plinovoda Sjeverni tok 2 sasvim je jasan.

"Sjeverni tok 2 je politički motivirana izmišljotina Rusije. Zbog toga je taj projekt potpuno neprihvatljiv. Stav Ukrajine je jasan - projekt nema ekonomskog smisla i to je puna istina", konstatirao je Porošenko.

Nakon završetka Samita američki predsjednik odlazi u dvodnevni radni posjet Velikoj Britaniji. On je 12. predsjednik Sjedinjenih Država koji će se sastati sa britanskom kraljicom i premijerom, odnosno premijerkom. Pripremaju se veliki prosvjedi u Londonu protiv njegova posjeta, no on će vikend provesti u Škotskoj u svom golf resortu.

Potom odlazi za Helsinki na samit s Vladimirom Putinom 16. jula. No, već je mnoge šokirao izjavom da bi mu NATO samit mogao biti teži od susreta sa ruskim predsjednikom.

Na izravno pitanje novnara da li će priznati Rusiji ilegalnu aneksiju Krima odgovorio je da je "Barack Obama dopustio da se to dogodi". "Vidjeti ćemo što će se dogoditi na samitu s Putinom", kazao je Trump, te dodao da su mu saveznici zahvalili što će se sastati s ruskim predsjednikom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG