Linkovi

Svijet: Moskva NATO-u ne vjeruje


Jens Stoltenberg , generalni sekretar NATO saveza
Jens Stoltenberg , generalni sekretar NATO saveza

"NATO, Evropska unija, pa čak i Rusija, zajednički su pokušali spriječiti sukobe u bivšoj Jugoslaviji. Ubrzo nakon toga Moskva je okrenula list...“

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg istakao je jučer da će predstojeći samit visokih zvaničnika zemalja, članica NATO-a, biti izuzetno značajan za dalje poboljšanje vojno-odbrambenog i predupređivačkog prisustva saveza u istočno-evropskim i baltičkim zemljama. On je u posjeti Poljskog u čijem će glavnom gradu, Varšavi, biti održan naredni samit NATO-a. U međuvremenu, na parlamentarnoj skupštini NATO saveza u Tirani, glavnom gradu Albanije, upućen je poziv zemljama-članicama da podrže zemlje evropskog istoka i juga koje procjenjuju i strahuju da je njihova sigurnost ugrožena. Predstavnik Rusije za odnose sa NATO savezom je u Briselu, sjedištu NATO-a, optužio Savez da poseže i obnavlja metode iz vremena hladnog rata.

U međuvremenu, ruske vojne snage izvode vježbe na nekoliko područja, pored ostalih, i uz granice Poljske i baltičkih zemalja. Vojni zvaničnici tvrde da su te vježne neophodne za vrhunsku spremnost i eventualni efikasan odgovor zbog vojnog približavanja NATO saveza granicama Rusije. Rusija će, kako najavljuje, na Krimu, poluotoku koji je aneksirala od Ukrajine prije godinu dana, rasporediti i instalirati kapacitete za eventualna nuklearna bombardiranja.

Najavljujući da će NATO savez držati rotacione snage na istočnim, bočnim stranama, posebno u Poljskoj i u baltičkim zemljama, generalni sekretar NATO je istakao:

"Sve što poduzimamo je odbrambenog karaktera i namjene i apsolutno je u sladu sa našim međunarodnim obavezama i opredjeljenjima."

Moskva ne prihvata takva objašnjenja i tvrdnje i prijeti da će adekvatno odgovoriti na svako raspoređivanje vojnih snaga i instalacija NATO saveza u zemljema bivšeg sovjetskog bloka. Tokom posjete Grčkoj prošlog tjedna ruski predsjednik Vladimir Putin je žestoko osudio aktiviranje NATO-ve baze za protiv-raketnu odbranu u Rumuniji:

"Kako da to nije opasno po nas? Naravno da jeste. I sada smo prisiljeni da reagiramo na odgovarajući način. Mi moramo poduzeti potrebne mjere da se osiguramo."

Poljski predsjednik Andrzej Duda ruske reakcije na instaliranje protiv-raketnog odbrambenog štita ocjenjuje namjerno preuveličavanim:

"Mislim da predsjednik Putin to svjesno čini i njegove izjave ja smatram ritualnim komentarom sadašnje situacije. To je nešto što se ponavlja godinama i nikoga ne izmenađuje."

Na jučerašnjoj sesiji u Tirani predsjednik Parlamentarne skupštine NATO saveza Mike Turner upozorio je da svaka eventualna ruska agresija mora buti priječena i dodao:

"NATO, Evropska unija, pa čak i Rusija, zajednički su pokušali spriječiti sukobe u bivšoj Jugoslaviji. Ubrzo nakon toga Moskva je okrenula list, procijenila da će vlastite interese laške ostvarivati ne sarađujući sa nama. U nastojanju da na svjetskoj sceni otvari što veći uticaj Rusija je krenula politikom miniranja i podjela drugih, pa čak i korištenjem vojne sile protiv susjeda."

Stalni predstavnik Rusije u NATO savezu Alekandar Gruško optužuje NATO da se vraća šemama iz ere hladnog rata. U intervjuu objavljenom listu Rosiskaja Gazeta on je ocijenio da „tendencije u pravcu pogoršanja odnosa Rusije i NATO-a još uvijek nisu iscrpljene."

Svijet: Moskva NATO-u ne vjeruje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

XS
SM
MD
LG