Linkovi

Rasmussen: 'Zapad nikad neće napasti Rusiju; Rusija nije prijetnja NATO-u'


Glavni tajnik Sjevero-atlantskog saveza reagirao je na službenu vojnu doktrinu Rusije koja širenje NATO smatra 'prijetnjom nacionalnoj sigurnosti'

U govoru u Varšavi, glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen izjavio je da 'zapadne zemlje nisu prijetnja Rusiji' te da zbog toga nova ruska vojna doktrina 'ne odražava stvarnost'.

Rasmussen je dodao da 'NATO nikad neće napasti Rusiju', te da 'NATO Rusiju ne smatra prijetnjom.'

Govoreći na jednom međunarodnom skupu u glavnom gradu Poljske, Rasmussen je rekao da su neke članice NATO-a koje graniče s Rusijom postale zabrinute, nakon ruskog rata protiv Gruzije, kao i ruskih vojnih manevara u Bjelorusiji. Najbolji način da se ublaži ta zabrinutost je snažno partnerstvo između NATO saveza i Rusije – rekao je Anders Fogh Rasmussen.

Moskva je prošli mjesec objavila svoju novu vojnu doktrinu koja kao jednu od glavni prijetnji po nacionalnu sigurnost izdvaja širenje NATO-a. Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev je otklonio mogućnosti da će ova doktrina voditi novom hladnom ratu.

Poljski ministar obrane Radek Sikorski rekao je da njegova zemlja želi dobre odnose s Rusijom ali i sigurnosna jamstva te vojnu podršku NATO saveza.

XS
SM
MD
LG