Linkovi

Uloga NATO saveza se revidira u svjetlu ukrajinske krize i uloge Rusije


NATO
NATO
Uloga Sjeverno - atlantskog saveza , NATO-a ,u 21. stoljeću je došla u centar pažnje, pogotovo otkako se vode sukobi na istočnim i južnim granicama Saveza. Alijansa, rodjena u vrijeme Hladnog Rata, ponovno je u fokusu kako se nove prijetnje javljaju miru širom svijeta.

Duga misija NATO saveza u Afghanistanu se bliži kraju. Medjutim, kraj te misije ne označava polagani kraj NATO saveza, kako se mislilo, kaže profesor Johnathan Eyal, s britanskog instituta Royal United Services .

"Zaista je zanimljivo to da je NATO sada relevantniji nego je bio u posljednjih najmanje deset godina.

Ta važnost saveza, kaže profesor Eyal, se može pripisati uglavnom Rusiji. Ove nedjelje je Savez objavio satelitske snimke , na kojima se vide tenkovi kako prelaze granicu iz Rusije u istočnu Ukrajinu. Snimak je u skladu s tihom ruskom podrškom ukrajinskim separatistima, i nasilnom oduzimanju Krima prošlog marta.

Eyal kaže da bivše sovjetske republike u Evropi postaju sve nervoznije, i objasnjava:

"Istočna Evropa je do skora ignorirana, govorilo se da je njen strah od Rusije - koja navodno više nije neprijatelj - neurotičan. Medjutim, vidimo da su istočni Evropljani bili u pravu kada su u pitanju Rusi, a mi, Zapad, u krivu. Dakle, na mnogo načina je ovo upravo trenutak kada NATO savez mora pružiti uvjeravanja svojim članicama."

NATO to i čini putem pojačavanja trupa, kao i pomorske i zračne obrane, duž granica svojih istočnih članica.

Rusija se više ne može smatrati strateškim partnerom, što automatski znači i stratešku promjenu u rasporedjivanju NATO trupa, kaže General Philip Breedlove, Vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Evropi.

"Vidjeli smo kako je jedna država prešla medjunarodno priznatu granicu , i silom otela dio suverene zemlje. To mijenja kompletnu situaciju i način na koji smo do sada djelovali. Stoga sada procjenjujemo nanovo kako djelovati, u smislu spremnosti trupa, brzog odgovora, pozicioniranja....", govori general Breedlove.

U izvještaju koji je naručio NATO savez, a kojim se procjenjuje njegova budućnost, se kaže da ključni cilj Saveza mora biti zajednička obrana. Autori izvještaja upozoravaju da bi evropske članice morale zaustaviti smanjenja fondova namjenjenih obrani.

Medjutim, Evropa je podijeljena oko toga kako najbolje odgovoriti Rusiji, kaže profesor Eyal.

"Zemlje kao Njemačka, ili Francuska, ili Britanija, koje vjeruju da ne bismo trebali dizati pretjeranu prašinu oko situacije u Ukrajini, te s druge strane Poljska il Rumunija, velike bivše komunističke zemlje koje graniče s Ukrajinom - vjeruju da je Ukrajina znak jedne fundamentalno drugačije Evrope u odnosu na onu do sada. "

Eyal dodaje da se NATO takodjer mora sučeliti sa sukobima koji vriju na južnim granicama saveza.

"Turska je na primjer zatražila od Saveza da održi sastanak posvećen krizi na njenim granicama. "

A ta kriza u Siriji i Iraku, eskalira, a islamski militanti drže velike dijelove obiju zemalja.

Generalni tajnik NATO je ranije izjavio da on ne vidi ulogu Saveza u Iraku. Medjutim, zapadni zvaničnici kažu da je bezakonje sigurno sklonište za teroriste, te da bi NATO morao nastaviti igrati ključnu ulogu u zajedničkoj obrani.
XS
SM
MD
LG