Linkovi

NATO pravi novu stalnu bazu u Rumuniji


Rumunski predsjednik Klaus Johanis izjavio je u četvrtak da se NATO složio da napravi stalnu bazu za 400 vojnika u Rumuniji, prenose mediji.

Nakon što je Rusija od Ukrajine okupirala Krim 2014. godine, Rumunija je ostala zabrinuta po pitanju odbrane granice i moguće ruske agresije.

Johanis je u obraćanju na kraju samita NATO u Briselu rekao da će Alijansa multinacionalnu brigadu u južnom gradu Krajova, formiranu prošle godine, unaprijediti u stalnu bazu.

Rumunija je na samitu pristala da poveća broj svojih vojnika u Avganistanu sa 700 na 950, što će morati da odobri parlament te članice NATO-a, prenio je AP.

Johanis je rekao da će Rumunija u odbranu ulagati dva odsto bruto društvenog proizvoda, dok će ostale zemlje članice "pokušati da ulože više od dva odsto".

On je demantovao da je predsjednik SAD Donald Trump bio agresivan u zahtjevu da članice povećaju izdvajanja za odbranu.

"Tramp je govorio otvoreno, što je među prijateljima i saveznicima normalno. Složili smo se da malo povećamo izdvajanja", rekao je Johanis.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG