Linkovi

NATO obećao pomoći BiH, Moldaviji i Gruziji


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prisustvuje konferenciji za novinare tokom sastanka ministara inostranih poslova NATO-a u Bukureštu, Rumunija, 29. novembra 2022. 
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prisustvuje konferenciji za novinare tokom sastanka ministara inostranih poslova NATO-a u Bukureštu, Rumunija, 29. novembra 2022. 

NATO saveznici su u srijedu obećali da će pomoći Moldaviji, Gruziji i Bosni i Hercegovini, jer se suočavaju s pritiskom Rusije, rekli su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i ministri.

U fokusu drugog dana ministarskog sastanka u Bukurušetu bio je region Zapadnog Balkana, a naročito BiH, kao i dvije bivše sovjetske republika - Moldavija i Gruzija - gdje su ruske trupe okupirale separatističke regione.

„Ako postoji jedna lekcija iz Ukrajine, to je da ih sada moramo podržati”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

„Oni su pogođeni ruskim uticajem na različite načine, ali bolje je podržati ih sada, umjesto da vidimo razvoj događaja koji ide apsolutno u pogrešnom smjeru kao što smo vidjeli invaziju na Ukrajinu ranije ove godine.”

Dao je malo detalja o tome kakav će oblik ta podrška poprimiti.

Za BiH je rekao: „Mislim da je jedna od najvažnijih stvari koje treba uraditi da se odupre pokušajima ruskog uplitanja i uticaja da se završi formiranje vlasti nakon izbora.”

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković rekla je da je njena zemlja, u kojoj je vlada u procesu formiranja nakon izbora, „veoma zabrinuta za budućnost”.

„Imamo predstavnike, ili smo imali predstavnike u našoj vladi, ruske predstavnike. Dakle, podjela u zemlji je duboka i nadamo se da ćemo je uspjeti prevazići. Prisustvo NATO-a je izuzetno važno za Bosnu i Hercegovinu jer je garant naše sigurnosti”, rekla je ona.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG