Linkovi

NATO najavljuje novu pomoć Ukrajini


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

NATO saveznici su na sastanku sa Ukrajinom jasno stavili do znanja da će nastaviti da pružaju toj zemlji veliku vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć, saopštila je Alijansa 10. januara.

U saopštenju nakon video-konferencije, NATO je dodao da su zemlje članice iznijele planove da Ukrajini, koja je skoro dvije godine suočena sa ruskom invazijom, obezbijede "milijarde eura" pomoći tokom 2024. godine.

"NATO oštro osuđuje ruske raketne i napade dronovima na ukrajinske civile, uključujući oružje iz Sjeverne Koreje i Irana", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Dok Moskva intenzivira udare na ukrajinske gradove i civile, saveznici iz NATO-a će ojačavati protivvazdušnu odbranu Ukrajine", dodaje se.

Ukrajinu su na online skupu predstavljali general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk, komandant kijevskog vazduhoplovstva i zamjenik ministra unutrašnjih poslova Aleksej Serhjejev.

Rusija je pojačala napade tokom novogodišnjeg perioda i pogodio dva najveća grada Ukrajine, Kijev i Harkov, ranije ovog mjeseca u novom talasu teških vazdušnih udara.

Sastanak je održan na zahtjev Ukrajine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG