Linkovi

NATO ispravlja 'grešku' EU, zbog koje Skoplje raspisuje izbore


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Iz vrha NATO-a poručeno je danas da ta alijansa i dalje očekuje prijem Sjeverne Makedonije, a nakon što su politički lideri Sjeverne Makedonije odlučili juče da se raspišu prijevremeni izbor u toj državi, jer nije dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

Evropski savjet prošle sedmice nije postigao saglasnost o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što su predsjednici Evropskog savjeta i Evropske komisije Donald Tusk i Jean Claude Juncker nazvali istorijskom greškom, a komesar za proširenje Johannes Hahn upozorio na rizik od destabilizacije Zapadnog Balkana.

Samo tri dana nakon ove odluke, političke vođe Sjeverne Makedonije dogovorile su se juče o održavanju prijevremenih izbora 12. aprila iduće godine, te se usaglasili da prvo treba da se ispuni strateški cilj Makedonije, a to je formalno pristupanje NATO-u.

Nakon odluke makedonskih lidera, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je telefonom sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, požurivši da ponovi kako NATO ne odustaje od prijema Sjeverne Makedonije.

"Imao sam dobar razgovor sa premijerom Zaevim, kako bi reafirmisao predanost NATO-a pridruživanju Sjeverne Makedonije. Proces ratifikacije dobro ide i radujem se da će se Sjeverna Makedonija uskoro pridružiti našoj alijansi", napisao je Stoltenberg danas na Twitteru.

Visoka predstavnica EU Federica Mogherini ocijenila je da su vođe evropskog bloka napravile "istorijsku grešku" kada nisu uspjele da se dogovore o počinjanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Mogherini je napisala u svom blogu da žali što evropske vođe nisu mogle da se saglase uprkos "izuzetnom napretku" koji su ostvarile obje zemlje, te suprotno preporukama Evropske komisije.

"To je mnogo više od izgubljene šanse, to je istorijska greška koja će moći, nadam se, da bude ispravljena što prije je moguće", napisala je juče Mogherini.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron bio je protivnik početka pregovora o članstvu za vrijeme sastanka Evropskog saveta u četvrtak i petak, uz argument da prvo treba revidirati procedure o proširenju prije nego što se dopusti zemljama da uđu u EU.

Premijer Sjeverne Makedonije Zaev je u subotu zatražio prijevremene izbore i izrazio svoje razočaranje što EU nije odobrila početak pregovora sa njegovom zemljom i Albanijom, nakon čega je juče uslijedio sastanak političkih lidera, kod predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog.

"Jednoglasan stav je da su naš cilj evroatlantske integracije. Ne prihvatamo nikakvu zamjenu i to ostaje kao naša aspiracija. Ostajemo na putu koji nosi demokratiju i vladavinu prava", rekao je Zaev.

Predsjednik Pendarovski je rekao da su nezavisno od zaključaka EU svi lideri koji su bili prisutni na sastanku podržali stav da nema alternative za evroatlantske integracije, te da lideri političkih partija nemaju ništa protiv eventualne promjene metodologije u pregovorima za članstvo u EU, ili bilo kakve revizije procesa tokom pregovaranja, na čemu insistira Francuska.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski nakon sastanka, na kojem su učestovali lideri tri vladajuće i tri opozicione partije, je rekao da su prijevremeni izbori neminovnost "nakon debakla koji je doživjela vlada Zorana Zaeva".

Prema dogovoru iz Pržina tehnička vlada treba da bude formirana 3. januara iduće godine i Zaev treba tada da podnese ostavku.

Podrška SAD za NATO

Mike Pompeo
Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo u Ohridu je početkom oktobra izjavio kako je siguran da će tokom jeseni američki Senat odobriti Protokol za članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u

"Ubijeđen sam da će Sjeverna Makedonija biti jaka zemlja saveznik u NATO-u i siguran sam da će američki Senat ove jeseni odobriti Protokol za članstvo, sa čim ćemo vam i formalno poželjeti dobrodošlicu u Alijansu", rekao je Pompeo u Skoplju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG