Linkovi

NATO i Mađarska donirali BiH 30 respiratora


NATO helps Bosnia
NATO helps Bosnia

Euroatlantski centar za koordinaciju i odgovor na katastrofe Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i Vlada Republike Mađarske donirali su Bosni i Hercegovini 30 respiratora vrijednih 1.104.900 eura.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević kazala je tokom primopredaje u utorak, 1. februara da će donirani respiratori biti dodijeljeni zdravstvenim ustanovama sukladno iskazanim potrebama.

''Ustanove u Republici Srpskoj će dobiti 20 respiratora, a ostalih deset ide u Brčko distrikt BiH. Iz Federacije BiH nisu iskazane potrebe za ovim respiratorima'', pojasnila je ministrica Gudeljević.

Podsjetila je da je NATO u 2021. donirao BiH transportne komore s negativnim pritiskom, infracrvene beskontaktne termometre i prijenosne rentgen uređaje s pomoćnom opremom.

Također, podsjetila je da je Republika Mađarska donirala BiH 200.000 doza Sinofarm vakcina u periodu kada se BiH nalazila u složenoj epidemiološkoj situaciji.

Ambasador Mađarske u BiH Krisztian Posa podsjetio je na pomoć koju je ova zemlja uručila BiH u borbi protiv pandemije korona virusa.

''Moram naglasiti da Mađarska i dalje podržava evropsku integraciju BiH, jer evropski projekt ne može biti završen bez punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana, gdje spada i BiH. Ovo je zajednički sigurnosno, politički i ekonomski interes i zbog toga možete uvijek računati na podršku Mađarske'', kazao je Posa.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić je zahvalio na “nevojnoj dimenziji saradnje NATO saveza i BiH''.

''Ta dimenzija je dokazala da BiH u NATO-u ima partnera na kojeg može računati u trenucima kada joj je najpotrebnije'', kazao je Brkić.

NATO i zemlje članice uručile su od početka pandemije više donacija BiH. Na početku pandemije radilo se o toplomjerima, zaštitnim vizirima za lice, maskama, zaštitnim naočalama i odijelima, jorganima, jastucima, posteljinama i sredstvima za dezinfekciju.

Prije toga je BiH uputila oficijelni zahtjev za pomoć Euroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG