Linkovi

NATO: 'Odlučan odgovor' ako se potvrdi da je baltički gasovod sabotiran


Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO saveza.
Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO saveza.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg obećao je u srijedu snažan odgovor vojne alijanse ako se ispostavi da je gasovod između Finske i Estonije oštećen u "smišljenom napadu".

Finski predsjednik Sauli Niniste (Niinisto) rekao je u utorak da je curenje koje je dovelo do zatvaranja gasovoda ovog vikenda vjerovatno prouzrokovano "spoljnim" aktivnostima, što je izazvalo sumnje da je Rusija možda umiješana.

Stoltenberg je na sastanku ministara odbrane članica NATO-a u Briselu rekao da je važno da se utvrdi šta se dogodilo i kako je to moglo da se dogodi.

"Ako se dokaže da je to smišljeni napad na kritičnu infrastrukturu NATO-a, onda će to, naravno, biti ozbiljno, ali će naići i na ujedinjen i odlučan odgovor NATO-a", rekao je generalni sekretar alijanse.

Niniste je rekao da uzrok oštećenja gasovoda nije poznat i da Finska i Estonija sarađuju u istrazi. Finska vlada je saopštila da je oštećen i telekomunikacioni kabl između dvije članice NATO-a.

Mada je Helsinki upozorio da se ne donose ishitreni zaključci, navodeći da se čini da je malo vjerovatno da je uzrok bio eksploziv, norveški seizmološki institut NORSAR saopštio je u ponedeljak da je zabilježio "moguću eksploziju" u oblasti curenja gasovoda Balticconnector.

Curenje na ovom gasovodu dogodilo se godinu dana nakon što su eksplozije oštetile gasovode Sjeverni tok prekinuvši glavnu rutu za izvoz ruskog gasa u Evropu, što je dodatno podiglo geopolitičke tenzije zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Pošto je do curenja u Sjevernom toku došlo u njihovim ekskluzivnim ekonomskim zonama, Danska i Švedska su otvorile istragu, kao i Njemačka. Sve tri zemlje nisu iznosile detalje svojih istraga.

Balticconnector dug 77 kilometara pušten u rad 2019. godine, jedini je kanal za uvoz gasa u Finsku, osim LNG terminala, otkako je zaustavljen uvoz gasa iz Rusije u maju 2022. poslije invazije Moskve na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG