Linkovi

Ratni brodovi NATO-a stižu u finsku luku na vježbe


NATO warships arrive on Finnish coast to train with Finns, in Turku

Tri ratna broda NATO-a stigla su u ponedjeljak u jugozapadnu finsku luku Turku kako bi trenirala s finskom mornaricom dok Helsinki razmatra mogućnost pridruživanja savezu predvođenom SAD-om usred pojačanih napetosti s Rusijom oko Ukrajine.

Latvijski minopolagač LVNS Virsaitis i estonski ENS Sakala i nizozemski HNLMS Schiedam trenirat će s dva lovca na mine iz obalne flote Finske, objavile su finske odbrambene snage u saopćenju.

Dvodnevna vježba, koja bi trebala započeti 28. aprila, pripremit će finske brodove za sudjelovanje u snagama odgovora NATO-a 2022. i usredotočit će se na "protumjere protiv mina i rad u multinacionalnom okviru", stoji u priopćenju.

Finska premijerka Sanna Marin rekla je 13. aprila da će njezina zemlja u sljedećih nekoliko sedmica donijeti odluku o tome hoće li podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, što je izazvalo ljutiti odgovor Rusije.

Finska i susjedna Švedska bliski su partneri s NATO-om, ali su izbjegavali pridružiti se 30-članom savezu, osnovanom 1949.

Marin je rekao da se opcija pridruživanja NATO-u mora pažljivo analizirati, ali da se sve promijenilo otkako su ruske snage napale Ukrajinu 24. februara. Finska dijeli kopnenu granicu od 1300 km (810 milja) s Rusijom.

XS
SM
MD
LG