Linkovi

Ratni brodovi NATO-a stižu u finsku luku na vježbe


NATO warships arrive on Finnish coast to train with Finns, in Turku
NATO warships arrive on Finnish coast to train with Finns, in Turku

Tri ratna broda NATO-a stigla su u ponedjeljak u jugozapadnu finsku luku Turku kako bi trenirala s finskom mornaricom dok Helsinki razmatra mogućnost pridruživanja savezu predvođenom SAD-om usred pojačanih napetosti s Rusijom oko Ukrajine.

Latvijski minopolagač LVNS Virsaitis i estonski ENS Sakala i nizozemski HNLMS Schiedam trenirat će s dva lovca na mine iz obalne flote Finske, objavile su finske odbrambene snage u saopćenju.

Dvodnevna vježba, koja bi trebala započeti 28. aprila, pripremit će finske brodove za sudjelovanje u snagama odgovora NATO-a 2022. i usredotočit će se na "protumjere protiv mina i rad u multinacionalnom okviru", stoji u priopćenju.

Finska premijerka Sanna Marin rekla je 13. aprila da će njezina zemlja u sljedećih nekoliko sedmica donijeti odluku o tome hoće li podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, što je izazvalo ljutiti odgovor Rusije.

Finska i susjedna Švedska bliski su partneri s NATO-om, ali su izbjegavali pridružiti se 30-članom savezu, osnovanom 1949.

Marin je rekao da se opcija pridruživanja NATO-u mora pažljivo analizirati, ali da se sve promijenilo otkako su ruske snage napale Ukrajinu 24. februara. Finska dijeli kopnenu granicu od 1300 km (810 milja) s Rusijom.

XS
SM
MD
LG