Linkovi

NATO – BiH: Prijem u MAP uz oštre uvjete


NATO – BiH: Prijem u MAP uz oštre uvjete
NATO – BiH: Prijem u MAP uz oštre uvjete

Iz Talina dobra vijest. BiH je ušla u MAP, Akcioni plan za NATO članstvo, uz snažno naglašene preduvjete. Ključni je hitno rješavanje pitanja vojne imovine, a uspjeh u rješavanju tog pitanja odlučiće da li će i započeti primjena Akcionog plana, poručeno je sa ministarskog skupa u glavnom estonskom gradu.

Trud uložen u uporno lobiranje članica NATO, koje su bile stava da bi poziv BiH da se pridruži Akcionom planu za NATO članstvo mogao imati važan poticajni efekat, urodilo je sinoć plodom. Ministri vanjskih poslova zemalja članica su odlučili da se BiH pruži prilika i mogućnost da se ove jeseni, zajedno sa Crnom Gorom kojoj je taj status odobren krajem prošle godine, pridruži Akcionom planu, programu gdje svaka zemlja, prema svojim mogućnostima, ulaže u zajedničke projekte vojnog saveza, stvarajući tako šanse za prijem u punopravno članstvo.

Odluci je pomogla činjenica da su su ostvareni rezultati u uništavanju viškova municije i naoružanja, i, posebno, da je donijeta odluka o slanju pješadijske jedinice oružanih snaga BiH u Afganistan.

Odluku, međutim, prate i oštri preduvjeti, naglasio je generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen :

"Od juče je BiH ušla u Akcioni plan za NATO članstvo, plan čija će realizacija krenuti samo kada jasno definisana imovina odbrane formalno pređe iz entitetskog nivoa državnom ministarstvu odbrane. Snažno pozdravljam ovu odluku, koja oslikava naš zajednički stav da mjesto BiH treba da bude unutar euro-atlantskih struktura, NATO-a i Evropske unije. Uz ovo, odluka prepoznaje do sada načinjen progres, ali i naglašava dotrebu za dodatnim koracima prije nego što saista započne proces funkcioniranja Akcionog plana. Nadam se da će te korake bosanskohercegovačke vlasti preduzeti što je prije moguće."

Riječ je o tome da će ambasadori članica Saveza, okupljeni u Stalnom vijeću NATO-a, koje redovno zasjeda u briselskom sjedištu, imati ovlaštenje da odbiju prvi godišnji plan BiH o realizaciji Akcionog plana, ukoliko se do tada nepokretna vojna imovina ne prepiše državi, tačnije Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

Među prvim reakcijama iz Brisela stiže ona iz ureda evropskog parlamentarca iz Slovenije Jelka Kacina. Gospodin Kacin pozdravlja prijem BiH u Akcioni plan, uvjeren da zemlja unutar NATO saveza može značajno doprinijeti stabilnosti regiona. Za njega su, posebno, ministarske poruke iz Talina važne za unutrašnjo-političku atmosferu u BiH. On ističe da BiH ne može biti izolirana zemlja, opterećena sjenama iz prošlosti, da ne smije vladati nedostatak optimizma, pozitivne energije i političke volje.

Potrebna je doza napora da se dosegnu euro-atlantski ciljevi koji su bliži nego što se to trenutno čini, kaže Kacin, uvjeren da je odluka o prijemu BiH u Akcioni plan prelomna.

XS
SM
MD
LG