Linkovi

Temeljni ciljevi NATO misije u Afganistanu


圣彼得大教堂的圆顶倒影在石板路的积水中,与此同时,工作人员为教宗本笃十六世每星期在梵蒂冈的圣彼得广场发表演说的听众作准备。 (Reuters)
圣彼得大教堂的圆顶倒影在石板路的积水中,与此同时,工作人员为教宗本笃十六世每星期在梵蒂冈的圣彼得广场发表演说的听众作准备。 (Reuters)

Devet godina i 50 dana nakon početka vojnih operacija u Afganistanu, cilj koalicijsih snaga u toj zemlji je okončanje misije do 2014 godine

Danas je točno 9 godina i 50 dana otkako su koalicijske postrojbe – predvođene američkim snagama – započele vojne operacije u Afganistanu, a isto su toliko dugo vojnici Sovjetskog saveza bili u Afganistanu prije povlačenja 1989.godine. Sjedinjene Države će u Afganistanu ostati još najmanje četiri godine, a cilj je okončati vojnu kampanju 2014.godine.

Prema riječima glavnog američkog zapovjednika u Afganistanu – generala Davida Petraeusa – temeljni cilj NATO saveza je osigurati da Afganistan “nikad više ne postane utočište al-Qaide ili drugih međunarodnih terorista kakav je bio prije 11.rujna 2001.godine”.

U međuvremenu, britanski obavještajci odbijaju komentirati informacije da su jednom varalici dali novac vjerujući da je riječ o jednom od najviših talibanskih zapovjednika, a ispostavilo se da je riječ o – trgovcu - po imenu Mullah Akhtar Muhammad Mansour.

Njemu je, naime, britanska obavještajna služba M16 dala veću količinu novca te su ga prevezli u zrakoplovu NATO saveza vjerujući da je riječ o talibanskom zapovjedniku spremnom da pregovara s vladom u Kabulu oko okončanja devetogodišnjeg rata. Mansour je čak bio predstavljan i predsjedniku Afganistana Hamidu Karzaiju. Upravo su Afganistanci, tijekom tog sastanka, otkrili da je riječ o prijevari, i da je sugovornik njihovog predsjednika vlasnik malog dućana iz pakistanskog grada Quette.

XS
SM
MD
LG