Linkovi

Vojna imovina kočnica za BiH na putu u NATO


Uknjižba vojne imovine na državu je NATO uslov
Uknjižba vojne imovine na državu je NATO uslov

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH), čestitao je Crnoj Gori na ulasku u Sjeveroatlantski save (NATO). To je prvo proširenje nakon osam godina.

„Vaš ulazak u porodicu najmoćnijih država svijeta, u savez koji štiti demokratske vrijednosti, i za nas u Bosni i Hercegovini predstavlja važan iskorak u očuvanju mira i stabilnosti cjelokupnog regiona zapadnog Balkan”, napisao je Zvizdić u čestitki.

NATO je prije nekoliko mjeseci dao do znanja koje korake BiH mora napraviti na putu za pristup.

U posjeti BiH u februaru prošle godine, generalni sekretar NATO saveza je izjavio da je NATO spreman aktivirati Akcioni plan za članstvo onog momenta kada vojna imovina bude uknjižena na državu.

Međutim, radi se o sporom procesu, a razlog je politički.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, ranije je rekao da se Republika Srpska (RS) „protivi registraciji vojne imovine kao državne imovine bez da se riješi pitanje ukupne državne imovine, ne samo vojne”.

„Zbog toga je registracija na sudovima. Znači, nemate političku saglasnost. Jedini način kako se to pitanje može riješiti je sud i ti procesi traju. S obzirom kakvo je stanje kod nas, sudski procesi će potrajati godinama”, navodi on.

Drugi problem predstavljaju i vlasnički listovi, koji, kazao je Ivanić „vuku porijeklo iz socijalizma”.

Unutar Predsjedništva BiH postoji saglasnost da se što prije aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO, dok je preuranjeno govoriti o konzensusu za punopravno članstvo u NATO.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG