Linkovi

SAD: Juli mjesec za sladoledokusce


ice cream
ice cream

Američki Nacionalni mjesec sladoleda i Nacionalni dan sladoleda su tradicija koju je začeo, ni manje ni više, jedan od američkih predsjednika.

Juli je mjesec sladoleda u Sjedinjenim Američkim Državama, mjesec poslastice u kojoj tokom vrućih i prevrućih julskih dana uživa, kaže statistika, preko 90 odsto Amerikanaca. U julu je svaka treća nedjelja i Nacionalni dan sladoleda.

Kako je taj treći nedeljni dan izgledao u Washingtonu?

Hladni sladoled, brojnih vrsta i ukusa, djevojčice i dječaci iz svih dijelova glavnog američkog grada i bliže okoline, njihovi roditelji, slučajni prolaznici, radoznali turisti, mnogo buke i radosti.... to je u najkraćem atmosfera dana kada su svi koje je dan sladoleda privukao uživali.

I kakav bi to bio nacionalni dan sladoleda ako ne bi bilo i nadmetanja ko će više, naravno, pojesti sladoleda. A jedan od pobjednika, onaj u konkurenciji dječaka po imenu Atticus, na pitanje reportera Glasa Amerike kako se osjećao kao pobjednik, skromno je i kratko, kao i svi drugi šampioni odgovorio da .... ne zna.

Američki Nacionalni mjesec sladoleda i Nacionalni dan sladoleda su tradicija koju je začeo, ni manje ni više, jedan od američkih predsjednika. Bio je to Ronald Reagan i bilo je to 1984. Godine. Njegova proklamacija bila je i čin popularizacije američke sladoledarske industrije. Da su djevojčice i dječaci mogli te godine glasati na predsjedničkim izborima ko zna koliko bi Reagan dobio više glasova i još ubjedljivije osvojio pravo na još jedan predsjednički mandat.

Bilo kako bilo, sladoled u Sjedinjenim Državama, da ponovimo, ima i svoj mjesec i svoj dan.

A Faith Holmes, vlasnica jedne sladoledarnice je na festivalu sladoleda pokazivala kako se brzo i lako ukusan sladoled može napraviti.

"Kad sastojke za sladoled u posudi hladimo tečnim nitrogenom, imamo sladoled za 90 sekundi ili manje."

Za Oscara Saraviu Nacionalni dan sladoleda je najslađi praznik:

"Jer je svaki sladoled ukusan.... i mogu jesti koliko hoću."

Za Faith Holmes sladoled je i nešto više:

"Sladoled je poslastica za radost i uživanje."

Nakon prošlonedeljnih sladolednih poslastica i uživanja Atticus i Oskar će... možda, možda... predahnuti nekoliko dana bez sladoleda. Ni oni, a ni drugi, i ovdje u Washingtonu, a i širom Amerike, sasvim je sigurno, neće čekati juli iduće godine da ponovo uživaju u sladoledu.
SAD: Juli mjesec za sladoledokusce
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
XS
SM
MD
LG