Linkovi

OS BiH – Nacionalna garda Marylanda: Na pomolu novi vid saradnje


Demonstracioni let dva helikoptera je prvi korak definiranja mogućih programa saradnje i parnertsva zračnih snaga bosanskohercegovačke armije i Nacionalne garde Maryland.

Cjelodnevni boravak izaslanstva Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje predvodi ministrica odbrane Marina Pendeš u kampu Frettered Nacionalne garde američke savezne države Maryland je prvi korak definiranja mogućih programa saradnje zračnih snaga bosanskohercegovačke armije i Nacionalne garde Maryland.

Demonstracioni let dva helikoptera tipa C 2-224, u kojima su bili članovi izlaslanstva Oružanih snaga BiH, ministrica odbrane Marina Pendeš i bosanskohercegovački ambasador u Sjedinjenim Državama, njegova ekselencija, Haris Hrle, bio je uvod u detaljno predočavanje strukture, sredstava, opreme i zadataka zračnih snaga Nacionalne garde Marylanda. Helikopterske snage Nacionalne garde u brojnim civilnim misijama, posebno u stanjima teških elementarnih nepogoda i obuzdavanju šumskih požara na teško pristupačnim terenima stekle su bogato iskustvo i sasvim je logično da bi ta iskustva, letjelice i oprema dobro došli i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Takođe treba reći da Nacionalna garda Marylanda i savezna država Maryland, osim sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i Bosnom i Hercegovinom, brojne vojne i civilne programe razvijaju i realiziraju sa Estonijom i njenim oružanim snagama. Do sada je ta saradnja tekla istovremeno, ali odvojeno. S obzirom na sličnosti po strukturi, veličini, organizaciji i funkcijama moguć je novi iskorak, uspostavljanje trirateralne saradnje (Nacionalne garde i savezna države Maryland i oružanih snaga i državne saranje Estonije i BiH) istaknuto je tokom prezentacije i razgovora zapovjednika Nacionalne garde i sa sagovornicma iz Bosne i Hercegovine.

Vrlo bitan, ako ne najbitniji, praktični cilj Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je dostizanje vojnih standarda, neophodnih za punopravno članstvo NATO savezu i ispunjavanje vojnih obaveza koje će slijediti prijemom u to članstvo. Uz pomoć i programe Nacionalne garde Marylanda, i postojeće i buduće, dosezanje tog cilja, može biti znatno lakše, obostrano su ocijenili zapovjednici Nacionalne garde Marylanda i ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.

Kompletan izvještaj sa izjavama gospođe Pendeš takođe donosimo na našoj web stranici.

OS BiH – Nacionalna garda Marylanda: Na pomolu novi vid saradnje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

XS
SM
MD
LG