Linkovi

2014 Index ekonomske slobode


Natasa Srdoc, Adriatic Institute for public policy
Natasa Srdoc, Adriatic Institute for public policy
2014 Index of Economic Freedom je istraživanje koje su obavili zajedno dnevnik The Wall Street Journal i washingtonska fondacija The Heritage , a u pratnerstvu sa Institutom Adriatic Institute i Summitom Medjunarodnih Lidera za evropsku regiju. Evo sumiranog izvještaja za BiH, a u našoj TV emisji Studio Washington možete pogledati i intervju o ovome sa jednom od autorica studije, Natašom Srdoč.

BIH:
Ocjena ekonomske slobode u Bosni i Hercegovini je 58.4, što je čini 101.-om slobodnom ekonomijom svijeta u Indexu za 2014. godinu. Njezina ukupna ocjena je porasla za 1.1 bod, odražavajući poboljšanja u slobodi ulaganja, poslovnoj slobodi i slobodi od korupcije. Bosna i Hercegovina je rangirana na 38.-om mjestu od 43 zemalja u europskoj regiji a njezina ukupna ocjena je ispod svjetskog i regionalnog prosjeka.

Bosna i Hercegovina je rangirana po prvi puta u Indexu za 1998. godinu. Tokom ovih 17 godina, njezina ocjena ekonomske slobode se poboljšala za oko 29 bodova, što je drugo najbolje poboljšanje od svih zemalja. Uz rezultate povećanja u svih 10 ekonomskih sloboda, Bosna i Hercegovina je napravila ogroman napredak u uklanjanju ekonomski represivnih politika. Implementacija postupnih strukturnih reformi za jačanje regulatorne učinkovitosti i otvorenost tržišta pomaknulo je Bosnu i Hercegovinu u srednjerangiranu zemlju Indexa. Veća monetarna stabilnost je također postignuta.

Ipak, ekonomija Bosne i Hercegovine se još uvijek smatra "uglavnom neslobodna." Dublje institucionalne reforme, osobito one koje se odnose na suzbijanje korupcije i osiguranje neovisnosti pravosuđa, ostaju kritične za daljnje unapređenje ekonomske slobode i poboljšanje ekonomskog rasta.

Addendum:
Potpisivanje Daytonskog sporazuma 1995. godine privelo je kraju trogodišnji rat u bivšoj Jugoslaviji i ostvarilo nezavisnost Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo rotira između tri izabrana člana svakih osam mjeseci unutar četvorogodišnjeg termina. Pod olabavljenom centralnom vladom postoje dva odvojena entiteta: Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine. Europska unija potpisala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom 2008. godine. Bosna je takodjer primila Akcijski plan NATO članstva 2010. godine i jedna je od četiri zvaničnih kandidata za NATO članstvo. Jedna od najsiromašnijih zemalja Europe. Poljoprivreda je neučinkovita. Bilo je nekih privatizacija, ali većina industrijskog sektora je također neučinkovita. Korupcija je široko rasprostranjena. Institucionalno slaba središnja vlada čini provedbu ekonomske reforme teškom.
XS
SM
MD
LG