Linkovi

Netanyahu : Mi prihvatamo palestinsku državu, ali oni moraju prihvatiti Izrael!


Netanyahu : Mi prihvatamo palestinsku državu, ali oni moraju prihvatiti Izrael!
Netanyahu : Mi prihvatamo palestinsku državu, ali oni moraju prihvatiti Izrael!

Kongres je primio izraelskog premijera s ovacijama

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je okončao svoju petodnevnu posjetu Sjedinjenim Državama govorm prerd američkim Kongresom. Mnogi su željeli čuti hoće li gospodin Netanzahu spomenuti razlike u geldištima koje su izbile tijekom susreta s predsjednikom Obamom, ili će pak krenuti diplomatskom stazom i predložiti alternativni plan za mir s Palestincima.Izuzetno prijateljski raspoložen Kongres je pozdravio izraelskog premijera Netanyahua dok je ulazio u salu.

Vidim da Izrael ima puno novih prijatelja ovdje, kako demokrata, tako i republikanaca..., kazao je premijer Izraela.

Gospodin Netanyahu je rekao da Izrael nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Država. Njegov govor je Kongres nekoliko puta podigao na noge.

Stajao sam pred svojim narodom i rekao: Ja prihvatam palestinsku državu. Došlo je vrijeme da palestinski predsjednik isto ovako stane pred svoj narod i kaže Prihvatam izraelsku državu. To su riječi koje mogu promijeniti historiju!


Profesor izraelskih studija na univerzitetu Maryland Paul Scham je pratio Netanyahuov govor i kaže:

Ako je nekom stalo da uništi Izrael vojnom silom , nikakvih 6 riječi ga neće u tome zaustaviti.

Netanyahu je takodjer rekao da Jerusalem treba ostati u jevrejskim rukama, kako bi se osiguralo da se sve vjere mogu tamo moliti. A pitanje palestinskih izbjeglica mora biti riješeno izvan granica Izraela...dok će Izraelci biti velikodušni kada se budu povlačile granice, ali ipak odlučni gdje treba stati...


Medjutim, kako je naglasio Netanyahu, mirovni pregovori se ne mogu pokrenuti naprijed sve dok Fatah ostaje u vezi sa Hamasom:

Izrael neće pregovarati s palestinskom vladom iza koje stoji palestinska verzija al Qaide. To nećemo prihvatiti.

Profesor Scham se slaže da je Hamas potpuno antisemitski i uključen u terorizam, ali dodaje da Hamas ne poziva na globalni jihad, poput al Qaide.

No, činjenica je da Hamas i dalje predstavlja oko 30 posto palestinskog življa, i jednostavno ih ne možete marginalizirati.

David Aaron sa instituta RAND kaže da dvije strane jednostavno ne vjeruju jedna drugoj:

Ni jedna od dvije strane ne želi pregovarati s drugom iskreno. Jednostavno mislim da nema nikakvih promjena dok ne dodje do krupinih promjena u političkim vodjstvima.

Predstavnik Palestinske oslobodilačke organizacije u Sjedinjenim Državama kaže da se u proteklim danima nije dogodilo ništa što bi ulilo novu energiju u mirovne pregovore. On dodaje da je Netanyahu postavio previše pred-uvjeta za buduće razgovore, prije nego su Palestinci čak i pristali da razgovaraju.

XS
SM
MD
LG