Linkovi

Nastavljeni sukobi u Siriji uprkos "humanitarnoj pauzi"


Dijete u bolnici u istočnoj Guti
Dijete u bolnici u istočnoj Guti

Ujedinjene nacije saopštile su da i dalje traju borbe u istočnoj Guti u Siriji, iako je trebalo da nastupi “humanitarna pauza”, a pošto je Rusija dozvolila civilima da se evakuišu.

„Situacija na terenu je očigledno takva da konvoji pomoći ne mogu da uđu u Gutu, niti da se pruži medicinska pomoć“, rekao je portparol UN Jens Laerke.

Rusija i sirijska vlada krive opozicione borce za granatiranje na rutama za evakuaciju, kao i u područjima Damaska. Pobunjenici su to demantovali.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji, koja nadzire sedmogodišnji sukob, saopštila je da su u vazdušnim napadima na Gutu stradale stotine ljudi. Sirijska vojska negirala je da je izvela takve napade.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će Rusija obustaviti ratne operacije u Guti svakog dana od 9 ujutru do 2 poslijepodne po lokalnom vremenu.

Savjet bezbjednosti UN je u subotu naredio 30-dnevni prekid vatre u Siriji. Bez obzira na to, aktivisti su prijavljivali da su borbe nastavile i da je u ponedjeljak stradalo 30 osoba.

Generalni sekretar UN Antionio Gutereš rekao je da su rezolucije Savjeta bezbjednosti smislene jedino ako se primjenjuju, a da Sirijsci u istočnoj Guti ne mogu više čekati na humanitarnu pomoć.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG