Linkovi

Nastavlja se ruska ofanziva na istoku Donjecka


Lokalni stanovnik drži svoj bicikl u Bakhmutu, u istočnoj Ukrajini, 4. avgusta 2022. godine, usred ruske invazije na Ukrajinu.
Lokalni stanovnik drži svoj bicikl u Bakhmutu, u istočnoj Ukrajini, 4. avgusta 2022. godine, usred ruske invazije na Ukrajinu.

Ruska ofanziva se nastavlja prema gradovima Bakhmut i Avdiyivka u istočnoj oblasti Donjecka dok neprijatelj pokušava nanijeti "maksimalne gubitke" ukrajinskim snagama, saopštio je generalštab ukrajinske vojske 9. avgusta.

Navode da su ruske vazdušne snage bombardovale vojne objekte u pravcu Donjecka kao podrška artiljeriji i drugim kopnenim operacijama sa ciljem izbacivanja ukrajinskih jedinica sa linija fronta.

Teško je potvrditi izvještaje sa bojnog polja bilo koje strane u sukobu.
Kijevski vojni zvaničnici su rekli su da su njihove snage odbile izviđačke i ofanzivne operacije u nekoliko naselja oko Ivano-Darjevke, Bahmuta i Zajceva.

Dodaju da su se ruske snage povukle nakon neuspjelih pokušaja napredovanja oko Avdijevke i Krasnohorivka.

U međuvremenu, i daje traje međunarodna zabrinutost zbog granatiranja Zaporoške nuklearne elektrane tokom vikenda, zbog potencijalne katastrofe u tom najvećem evropskom atomskom postrojenju.

Čelnik ukrajinske nuklearne kompanije Enerhoatom pozvao je da se Zaporožje proglasi zonom slobodnom od vojske kako bi se izbjegla nuklearna katastrofa.

Agencije prenose jučerašnju izjavu šefa lokalne administracije kojeg je postavila Rusija o tome da objekat radi "u normalnom režimu".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres je juče pozvao da se međunarodnim inspektorima omogući pristup nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon što su Ukrajina i Rusija razmijenile optužbe zbog granatiranja postrojenja.

Takođe, Reuters je citirao dokument u kojem su se Rusija, Ukrajina, Turska i UN obavezale da će osigurati tampon zonu od 10 nautičkih milja za brodove koji izvoze ukrajinsko žito preko Crnog mora.

Dugo očekivane procedure su dio intenzivnih međunarodnih napora da se deblokiraju milioni tona žitarica zaglavljenih u ukrajinskim lukama od početka invazije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG