Linkovi

Nasilje u porodici nije razlog za zabranu posjedovanja oružja - odlučio američki sud


Protest pristalica prava na slobodno nošenje oružja u Finiksu, Arizoni
Protest pristalica prava na slobodno nošenje oružja u Finiksu, Arizoni

Apelacioni sud u SAD proglasio je neustavnim federalni zakon koji nalaže da ljudi sa zabranom prilaska zbog nasilja u porodici ne smiju da posjeduju oružje. Presuda Petog okružnog apelacionog suda smatra se posljednjom u nizu pobjeda za one koji zagovaraju slobodno nošenje oružja.

Vrhovni sud SAD je prošle godine u svojoj presudi odobrio pravo na nošenje oružja van kuće u brojnim slučajevima. Ta presuda, donijeta u postupku Udruženja vlasnika oružja iz Njujorka protiv Bruena, između ostalog predviđa da "restrikcije treba da budu u skladu sa tradicijom nošenja oružja".

Sudija Petog okružnog apelacionog suda, Kori Vilson pozvao se na presudu Vrhovnog suda i rekao da, iako zabrana nošenja oružja zbog nasilja u porodici štiti osetljive grupe, odluka najvišeg suda ukazuje da je zabrana "izuzetak koji preci nikada ne bi prihvatili".

Sudija Vilson, koji je postavljen za vrijeme Trumpove administracije, svojom odlukom je ukinuo zatvorsku kaznu Zekiju Rahimiju.

Rahimi je uhapšen jer je u njegovoj kući u Teksasu pronađeno oružje - uprkos tome što je imao izrečenu zabranu prilaska bivšoj djevojci, koja ga je optužila za napad.

Sekretar za pravosuđe Merik Garland je naveo u saopštenju da će se Bidenova administracija žaliti na presudu Petog okružnog apelacionog suda.

Taj sud se inače nalazi u Nju Orleansu i njegove odluke važe na teritorijama Luizijane, Teksasa i Misisipija.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG