Linkovi

Film o školskom nasilju ipak i za publiku koja ga najviše i treba vidjeti


Bully, dokumentarni film
Bully, dokumentarni film

Snaga filma u dirljivim je iskazima društveno izolirane djece i njihovih roditelja

Dokumentarni film Bully, čiji je originalni naslov The Bully Project – Projekt nasilnik – film je s fokusom na maltretiranju i zastrašivanju među učenicima u američkim školama. Američka filmska udruga Motion Picture Association dodjelila mu je prvotno rejting R, što znači da ga milijuni onih mlađih od 17 godina ne bi imali prilike vidjeti. Udruga je u međuvremenu promijenila stav. Penelope Poulou razgovarala je s režiserom filma i tinejdžerkom koja je i sama bila meta školskog nasilja i koja je sastavila peticiju protiv odluke Motion Picture Association.

Tyler Long je bio sretan dječak. Ali sa 17 godina, počinio je samoubojstvo zato što su ga u školi tiranizirali, priča njegov otac David Long.

“Čuli smo da su mu glavu gurali u garderobni ormarić u zidu, da su mu druga djeca govorila neka se objesi, da je bezvrijedan... Mislim da je došao do točke gdje je sebi rekao – ne mogu više, sad je svega toga dosta.”

Tylerova priča jedna je od pet koje redatelj Lee Hirsch predstavlja filmom Bully, potresnim dokumentarcem o nasilju u školama.

“Događa se to u gradskim, događa se i u seoskim školama,” kaže Hirsch. “Ne vjerujem da su problemi s kojima se nosi pet obitelji u mojem filmu nešto sa čime se suočavaju i nešto što proživljavaju samo oni koji žive u malim mjestima Amerike.”

Hirschov nas film vodi od obitelji Long, koja živi u Georgiji, do obitelji Alexa Libbyja, koja živi u Iowi. Alex je godinama bio predmet zlostavljanja svojih vršnjaka.

“Udarali bi me, davili, sjedili na meni,” priča Alex Libby.

Film prati Alexovu majku koja se sukobljava s direktorom škole; on, čini se, odbija prihvatiti istinu i govori majci da je on osobno bio na istom autobusu, par puta, i da su djeca zlatna.

Ali Lee Hirsch uspio je kamerom uhvatiti zlostavljanje Alexa.

“Naš je film bio jeftin, nismo imali reflektore, ni tonskog tehničara, snimali smo samo s malim Canonom, koji izgleda kao amaterska kamera. I zato su se djeca, mislim, ponašala kao što bi se normalno ponašala, osjećali su da se mogu slobodno iskaljivati na Alexu.”

Film nas dalje vodi u Oklahomu, upoznajemo Kelby, lezbijku.

“Kad sam otvorila svoj garderobni ormarić, našla sam u njemu poruku ‘gejevima nema mjesta u ovoj školi.’ A kad je nastavnik počeo prozivati, učenicima se obratio riječima momci, djevojke i – Kelby.”

Snaga filma leži u dirljivim iskazima te društveno izolirane djece i njihovih roditelja. Neki su svoju djecu izgubili zauvijek. Film ima za cilj informirati i obrazovati ljude, mobilizirati ih da ustanu protiv maltretiranja.

Udruga Motion Pictures Associatian odbila je filmu Bully dati rejting PG 13, što bi mladima omogućilo da ga vide. Kao razlog, udruga je navela eksplicitan jezik kojim se u filmu služe nasilnici.

Oko pola milijuna ljudi usprotivilo se toj odluci, potpisivanjem peticije koju je sastavila i pokrenula Katy Butler, iz Michigana, i sama žrtva “bullyinga.”

“Želim da se u svakoj školi u Americi, a i dalje,” kaže Katy, “zna važnost tog filma, da se on prikazuje u svim školama, da ga mogu vidjeti sva djeca.”

Njen se trud isplatio. U zadnji trenutak, Motion Picture Association dodjelila je filmu Bully rejting PG 13. Film dolazi u kino dvorane diljem Amerike 13. travnja; očekuje se da će biti veliki uspjeh na kino-blagajnama.

XS
SM
MD
LG