Linkovi

NASA prati onečišćenja u zraku putem satelitskog instrumenta


Izvor: NASA's SVS
Izvor: NASA's SVS

NASA će imati uvid u mapu onečišćenja iznad Sjeverne Amerike, koju će kreireati novi satelitski instrument TEMPO. Mapa će prikazivati onečišćenje u stvarnom vremenu od emisija ispušnih plinova tokom jutarnjeg putovanja na posao, pa do izmaglice od udaljenih požara i vulkanskih erupcija.

TEMPO, što je skraćenica od Troposferske emisije: monitoring onečišćenja (TEMPO - Tropospheric Emissions: Monitoring of Pollution) skenira Sjevernu Ameriku od Pacifika do Atlantika i od Alberte na sjeveru do Mexico Cityja na jugu.

Nastao je kao plod saradnje između NASA-e i Smithsonian astrofizičke observatorije. Daje podatke o nivou različitih onečišćivača u atmosferi, a sada će ti podaci biti dostupni i u obliku mape koja ih prikazuje u stvarnom vremenu. Satelit je lansiran u aprilu 2023.

„Iz geostacionarne orbite iznad ekvatora, TEMPO je prvi svemirski instrument za mjerenje onečišćenja zraka iznad Sjeverne Amerike svakog sata tokom dana. TEMPO će pratiti glavne onečišćivače zraka, uključujući ozon, aerosole, sumporni dioksid i formaldehid, i značajno poboljšati naučnu analizu onečišćenja uzrokovanog prometom u špici, epizodnim događajima kao što su šumski požari, vulkanske erupcije i izbijanje prašine, te pomoći u procjeni utjecaja zagađivača na zdravlje”, kazao je za Glas Amerike dr. Xiong Liu koji radi na ovom projektu ispred Univerziteta Harvard i Smithsonian opservatorije.

Instrument će pružiti kritične uvide u utjecaj poljoprivrede na kvalitet zraka, uključujući i efekte primjene gnojiva na poljoprivredno zemljište. TEMPO-ovi revolucionarni podaci čak će omogućiti naučnicima da prouče zdravstvene posljedice onečišćenja na lokalne zajednice.

Razumijevanje onečišćenja na ovoj razini je prvi korak u stvaranju čistijeg i zdravijeg prostora za život i rad.

Prve slike zagađenja u visokoj rezoluciji

TEMPO mjeri sunčevu svjetlost odbijenu i raspršenu od Zemljine površine, oblaka i atmosfere. Mnogi plinovi u atmosferi apsorbiraju sunčevu svjetlost i s njom imaju različite interakcije. Ove interakcije mogu se analizirati kako bi se odredile koncentracije plinova u zraku, a posebno su interesantni zagađivači.

Satelit je napravio prva mjerenja jednog takvog zagađivača, dušikovog dioksida, 2. avgusta 2023. godine, no NASA je prvo htjela analizirati podatke i uvjeriti se da sve funkcioniše kako treba. Dušikov dioksid (NO2) nastaje kada se fosilna goriva kao što su ugljen, nafta, plin ili dizel izgaraju na visokim temperaturama. Dušikov dioksid može uzrokovati respiratorne bolesti smanjenjem obrane pluća od bakterija i pogoršanjem problema kao što je astma.

Krajem avgusta, TEMPO je zabilježio i prvu sliku zagađenja, i to u području Houstona i Dallasa, te New Yorka i Washingtona.

Ali TEMPO nije prvi satelit koji prati zagađenje iz svemira. Ono što čini TEMPO tako posebnim je njegova visoka rezolucija - kako u vremenu tako i u prostoru.

„Podaci TEMPO-a mogli bi dovesti do poboljšanih upozorenja o kvaliteti zraka koja pomažu pojedincima s već postojećim respiratornim problemima da znaju kada treba ostati unutra, te dovesti do promjena politike koje poboljšavaju kvalitetu zraka, posebno u zajednicama s nedostatkom usluga koje su nerazmjerno pogođene onečišćenjem zraka”, dodao je dr. Xiong Liu.

TEMPO će biti dio veće mreže za praćenje, zajedno s planiranim Sentinel-4 Evropske svemirske agencije i Geostationary Environment Monitoring Spectrometer (GEMS) iz Južnokorejske svemirske agencije. Ova će mreža pokriti veliki dio svijeta, nudeći nam bolji pogled na zagađivače nego ikad prije.

Pojava takvih misija ne označava samo tehnološku prekretnicu, već i ključni trenutak za javno zdravlje i upravljanje okolišem.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG