Linkovi

NASA pokazala slike prvih uzoraka asteroida koje je dostavila njena letjelica


OSIRIS-REx sakupljač uzoraka. (NASA/Erika Blumenfeld i Joseph Aebersold)
OSIRIS-REx sakupljač uzoraka. (NASA/Erika Blumenfeld i Joseph Aebersold)

NASA je novinarima pokazala fotografije i videosnimak prvih uzoraka materijala s asteroida koje je prošlog mjeseca donijela njena svemirska sonda, što je najviše uzoraka te vrste donesenih do sada na Zemlju.

Naučnici i čelnici svemirske agencije učestvovali su u predstavljanju nalaza u svemirskom centru Johnson u Houstonu.

Gomilica drevne crne prašine i komadića donesena je sa asteroida Bennu bogatog ugljikom, udaljenog 97 miliona kilometara od Zemlje.

NASA-in svemirski brod Oziris-Reks sakupio je uzorke kada se namjerno sudario s asteroidom prije tri godine, a ka Zemlji ih poslao zatvorene u kapsuli dok je prošlog mjeseca prelijetao Zemlju.

Naučnici su očekivali materijala bar koliko stane u jednu šolju što je daleko više od onoga što je Japan pribavio iz nekoliko misija pre mnogo godina.

Međutim, još se ne zna tačna količina uzoraka koje je Osiris-Rex poslao jer tek treba biti otvorena glavna komora za uzorke, rekli su zvaničnici.

"To ide sporo i obavlja se pedantno", rekao je glavni naučnik misije, Dante Lauretta sa Univerziteta u Arizoni i objasnio da su crna prašina i čestice rasuti oko vanjske ivice komore, a to je "naučno blago" jer je to materijal za koji se vjeruje da potiče još od nastanka Sunčevog sistema.

Pored ugljika, materijal sa asteroida sadrži minerale gline koji sadrže - vodu, rekao je administrator NASA-je Bill Nelson i dodao da se smatra da je tako voda uopšte stigla na Zemlju.

To je bio jedan od primarnih razloga za sedmogodišnju misiju koja je koštala milijardu dolara: da se shvati kako se formirao Sunčev sistem, a posebno Zemlja.

"Nema ničeg uzbudljivijeg od toga", rekao je administrator NASA-e, Bill Nelson.

Još 2020. godine, Lauretta i njegov tim su izgubili dio svog ulova kada se poklopac na kontejneru za uzorke zaglavio nekoliko dana nakon što je svemirska letjelica prikupila materijal. Usisala je toliko komada s Bennua da su se kamenčići zaglavili ispod poklopca i spriječili ga da se zatvori, te je dio materijala "otplivao" u svemir.

Zato naučnici nisu imali precizno mjerenje onoga što se vraća. Prije slijetanja sonde 24. septembra u američku pustinju Utah procijenili su da je to 250 grama, ili otprilike jedna šolja, ali koliko je u stvari, znat će kada se kontejner otvori kroz oko dvije sedmice.

Veliki dio materijala prikazanog u srijedu bio je vanjski, kraj poklopca, kada se zaglavio otvoren, prije nego što je sve moglo da se zatvori unutar kapsule za povratak na Zemlju. Veći vidljivi komadići su manji od 2,5 centimetra.

Kada se uzorci arhiviraju, tim će podijeliti čestice istraživačima širom svijeta, a zadržati priličnu količinu za buduću analizu kada bude dostupna bolja tehnologija.

NASA na lansirnoj rampi na Floridi ima još jednu letjelicu da juri asteroide, spremnu da poleti već ove sedmice. Njeno odredište će biti rijedak metalni asteroid "Psiha". Uzorci se, međutim, neće vratiti na Zemlju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG