Linkovi

Mačak Taters - zvijezda NASA-inog naučnog videa


Mačak Taters
Mačak Taters

Po prvi put, NASA-ini naučnici koristili su laser kako bi poslali visokokvalitetni video sa svemirskog broda duboko u svemiru nazad na Zemlju. Na snimku se nalazi mačka koja juri laser.

Neki od najgledaniji videa na internetu su oni s mačkama. No ovaj je poseban – naime, dolazi daleko od Zemlje i predstavlja važan test svemirskih komunikacija budućnosti. Narandžasti tigrasti mačak po imenu Taters postao je glavni junak prvog videa prenijetog laserom iz dubokog svemira, javlja AP.

Ovaj video od 15 sekundi poslat je na Zemlju sa NASA-inog svemirske letjelice Psyche, udaljene 30 miliona kilometara. Manje od dva minuta bilo je potrebno da video ultravisoke rezolucije stigne do Palomar opservatorije Caltech-a. Video je poslat brzinom od 267 megabita u sekundi, što je maksimalna brzina testnog sistema.

Video je ubačen u eksperiment laserske komunikacije na Psyche pre nego što je letjelica krenula ka rijetkom metalnom asteroidu u oktobru. Tim misije u NASA-inom Jet Propulsion Laboratory-u (JPL) u Pasadeni, Kalifornija, odlučio se za uključivanje zaigranog trogodišnjeg mačka čiji je vlasnik jedan od uposlenika JPL-a, Joby Harris.

Video je strimovan ka Zemlji 11. decembra NASA ga je objavila ove nedjelje. Uprkos ogromnoj udaljenosti, test je prenio video brže od većine širokopojasnih internet veza ovdje na Zemlji, izjavio je Ryan Rogalin, član projekta.

NASA želi poboljšati komunikaciju iz dubokog svemira, posebno zbog toga što se astronauti pripremaju da se vrate na Mjesec s namerom da stignu i do Marsa. Laseri treba da prenose podatke brzinama do 100 puta većim od radio sistema koji se trenutno koriste na svemirskim brodovima daleko od Zemlje.

Planirano je još testnih transmisija dok se Psyche kreće prema glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Međutim, prema informacijama iz JPL-a, Taters neće ponovo nastupati.

Psyche je NASA-ina misija koja proučava asteroid bogat metalima istog imena, smještenog u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Ovo je prva NASA-ina misija koja istražuje asteroid koji ima više metala nego stene ili leda.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG