Linkovi

NASA se obratila studentima da osmisle tehnologiju za nova svemirska odijela


This handout picture taken on June 19, 2020, and obtained on July 27, 2020, from NASA shows SpaceX Crew-2 ESA astronaut Thomas Pesquet during ISS EVA Maintenance 2 training at the Neutral Buoyancy Laboratory (NBL) in Houston, Texas.
This handout picture taken on June 19, 2020, and obtained on July 27, 2020, from NASA shows SpaceX Crew-2 ESA astronaut Thomas Pesquet during ISS EVA Maintenance 2 training at the Neutral Buoyancy Laboratory (NBL) in Houston, Texas.

NASA se udružuje s timovima u univerzitetskim kampusima širom Amerike kako bi razvili novu tehnologiju svemirskih odijela koja će pomoći astronautima koji se vraćaju na Mjesec i onima koji će na kraju doći do Marsa.

Student Univerziteta Bradley Zach Bachman nije odrastao misleći da će biti astronaut.​

"Ja sam nizak, slabovid i astmatičar, pa zapravo ne bih mogao da budem astronaut ako bih to želio", rekao je.

Ali cjeloživotno zanimanje za video igre i računare stavlja ga u središte napora širom zemlje da se pojača nova tehnologija svemirskih kaciga za sljedeću generaciju astronauta koji odlaze na Mjesec i, jednog dana NASA se nada, na Mars.

"Oduvijek sam se bavio naučnom fantastikom i tehnologijom, pa je zvučalo kao da je ovo bio kul projekat", rekao je Bachman za Glas Amerike.

Taj "kul projekat" je NASA-in dizajnerski izazov "Suits" (S.U.I.T.S. - u prevodu "odjela", a skraćenica od Studendske tehnologije korisničkog interfeacea za svemirska odijela), koji studentima omogućava da dizajniraju displaye u vizirima kaciga koje astronauti mogu da vide, a da im pri tome ne ometaju pogled na ono što je ispred njih u pravom okruženju.

"Još uvijek vidite svijet oko sebe, ali samo biste imali zastore", rekla je Bachmanova saradnica Abby Irwin. To znači, rekla je, "vitalni element bi bilo zastor, ali bi i dalje vidjeli Mjesec ili bilo šta na čemu rade".

Irwin je vodeća dizajnerka "Suits" tima koji koristi najnoviji Microsoftov HoloLens za kreiranje i testiranje svojih ideja. Prema Microsoftu, HoloLens su vizire za virtuelnu realnost koji omogućavaju korisniku da vidi 3-D hologramske slike.

"Nekako smo dobili primjere iz letačkog softwarea koji piloti koriste i sa kojim treniraju, ali dobili smo i neke ideje iz igre Skyrim, kako rade navigaciju u video igrama", rekla je.

Pružanje veće autonomije

Iako je NASA najavila novo svemirsko odijelo za predstojeće misije Artemis na Mjesec, zakazane za kasnije ove decenije, sljedeći izazov je odgonetanje konačne verzije ugrađene tehnologije.

Tu "Suits" ima svoju ulogu.

"Ideja je bila - zašto ne bismo uložili određena sredstva u to da studenti daju doprinos rješenjima za ove tehničke izazove", rekao je NASA-in Brandon Hargis, ističući kako "Suits" program pomaže NASA-i da riješi nekoliko starih problema, uključujući i to kako da se riješi vremensko kašnjenje u komunikaciji između Zemlje i Mjeseca i duže vrijeme kašnjenja da signali stignu do Marsa.

"Glavni tehnički izazov je pružanje veće autonomije astronautu tokom planetarne EVA (aktivnosti izvan vozila), u ovom slučaju više od 200.000 milja (više od 400.000 kolometara) udaljenih od Zemlje na Mjesecu ili nekoliko miliona milja daleko od Marsa", rekao je. "Dolazi do kašnjenja u komunikaciji, pa ako astronaut ima malo više autonomije da donosi neke odluke na osnovu plana misije, proširena realnost bi im mogla pomoći u tome."

Hargis, koji je menadžer aktivnosti NASA-inog angažmana STEM (Nauka, tehnologija, inženjering i matematika), kaže da bi u običnoj godini 10 timova iz visokoškolskih ustanova širom zemlje putovalo u NASA-in svemirski centar Johnson u Houstonu u Texasu da svoje dizajne demonstriraju lično. Ali zbog pandemije koronavirusa, trenutna inicijativa se sprovodi virtuelno i na daljinu, pa Hargis kaže da tako više učenika ima priliku da učestvuje.

"Budući da ovo radimo u virtuelnom okruženju ove godine, zapravo smo pozvali 20 timova da učestvuju u našem virtuelnom kursu na mreži", rekao je.

Hargis dodaje da je kumulativno učešće studenata u "Suits" programu ima prednost nad NASA-inim planom dizajniranja tehnologije.

"Prvo smo mislili da će proći nekoliko godina prije nego što se neka od ovih rješenja ugrade u prototip koji bi mogao naći put u svemirsko odijelo", rekao je za Glas Amerike tokom nedavnog intervjua. "Njihov posao podstakao je istraživanja na terenu. To se dogodilo mnogo brže nego što smo očekivali. To je dokaz rada studenata."

Kada prva žena i sljedeći muškarci slete na Mjesec, dizajn proširene stvarnosti ili AR tehnologija na koju utiču studenti poput onih u Bradleyju biće tamo - tačno ispred njihovih lica - pomažući astronautima da hrabro odlaze i rade, ono što je malo ko ranije radio, nešto što Abby Irwin nosi kao počasni znak.

"Veoma sam ponosna na ono što smo do sada smislili i gdje bismo mogli da idemo".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG