Linkovi

NASA: Novi softver preciznije procjenjuje prijetnju od asteroida


FILE - A small asteroid, 2008 TC3, fell to Earth at dawn on Oct. 7, 2008, tracking through the skies over the Nubian Desert in northern Sudan.
FILE - A small asteroid, 2008 TC3, fell to Earth at dawn on Oct. 7, 2008, tracking through the skies over the Nubian Desert in northern Sudan.

Laboratorij za mlazni pogon (JPL) američke svemirske agencije NASA kaže da ima novi softver koji će omogućiti njegovom Centru za proučavanje objekata blizu Zemlje (CNEOS) da bolje procijeni potencijalne prijetnje koje predstavljaju asteroidi koji se mogu približiti Zemlji.

U priopćenju za javnost u ponedjeljak, NASA-ini astronomi rekli su da su nadogradili svoj softver, nazvan Sentry, sa svojom sljedećom generacijom, Sentry-II, kako bi bolje procijenili vjerojatnost udara asteroida blizu Zemlje (NEA).

NASA je objavila da je do danas gotovo 28.000 NEA pronađeno pomoću teleskopa koji kontinuirano skeniraju nebo, čineći oko 3.000 novih otkrića godišnje. Ali s boljom tehnologijom i novijim, većim teleskopima koji bi trebali biti dostupni na mreži, očekuje se da će se taj broj brzo umnožiti, što će zahtijevati nadogradnju softvera.

Suprotno onome što bi neki mogli vjerovati, asteroidi su iznimno predvidljiva nebeska tijela koja se pokoravaju zakonima fizike i slijede poznate orbitalne putanje oko Sunca, kažu NASA-ini znanstvenici. Ponekad, kada te staze približe te objekte budućem položaju Zemlje u svemiru, neizvjesnosti na putu asteroida povećavaju mogućnost sudara sa Zemljom.

Navigacijski inženjer Javier Roa Vicens, koji je vodio razvoj Sentry-II dok je radio u JPL-u, a nedavno je prešao u SpaceX, rekao je da je prva generacija Sentryja bila "vrlo sposobna". Rekao je da bi za manje od sat vremena mogao proračunati vjerojatnost udara za novootkriveni asteroid u sljedećih 100 godina, što je nazvao "nevjerojatnim podvigom".

No znanstvenici JPL-a kažu da softver Sentry-II može brzo izračunati vjerojatnosti udara za sve poznate NEA-e, uključujući neke posebne slučajeve koje originalni Sentry nije uhvatio. Na primjer, njegovi izračuni razmatraju kako sunčeva toplina i Zemljina vlastita gravitacija utječu na putanju asteroida.

Znanstvenici kažu da je sustavnim izračunom vjerojatnosti udara na ovaj novi način sustav za praćenje udara robusniji, što omogućuje NASA-i da pouzdano procijeni sve potencijalne utjecaje s izgledima od 1 do 10 milijuna.

Od 2002. godine, CNEOS kojim upravlja JPL, u svom sjedištu u južnoj Kaliforniji, izračunao je svaku poznatu NEA orbitu kako bi poboljšao procjene opasnosti od udara u potporu NASA-inom Uredu za koordinaciju planetarne obrane.

XS
SM
MD
LG