Linkovi

NASA: Potrebne nove naučne tehnike za bolje razumijevanje NLO


Radnici peru znak NASA-e na zgradi za sastavljanje rakete. Cape Canaveral, FLORIDA. 19. maj, 2020. (Foto: REUTERS/Joe Skipper)
Radnici peru znak NASA-e na zgradi za sastavljanje rakete. Cape Canaveral, FLORIDA. 19. maj, 2020. (Foto: REUTERS/Joe Skipper)

Američka Agencija za svemirska istraživanja (NASA), saopštila je da će Studija neidentifikovanih letećih objekata (NLO) zahtijevati nove naučne tehnike, uključujući napredne satelite, kao i promjenu u njihovom opažanju.

Svemirska agencija je objavila zaključke nakon godinu dana proučavanja dokumenata o NLO.

U izvještaju na 33 strane, nezavisni tim koji je angažovala NASA upozorio je da negativna percepcija oko NLO-a predstavlja prepreku u prikupljanju podataka. Međutim, zvaničnici kažu da bi učešće NASA-e trebalo da pomogne da se smanji stigma oko onoga što naziva UAP, ili neidentifikovani anomalijski fenomeni.

Direktor NASA Bil Nelson rekao je da agencija želi da prebaci razgovor o UAP-u "sa senzacionalizma na nauku" i dodao da komisija nije pronašla dokaze da UAP imaju vanzemaljsko porijeklo.

Naučni panel od 16 članova napomenuo je da su vještačka inteligencija i mašinsko učenje od suštinskog značaja za identifikaciju rijetkih događaja, uključujući NLO.

"NASA će to uraditi transparentno“, istakao je Nelson.

Na jednom i jedinom javnom sastanku ranije ove godine, nezavisni tim koji je izabrala svemirska agencija insistirao je da nema konačnih dokaza o vanzemaljskom životu povezanom sa NLO-ima.

Skot Keli, bivši astronaut NASA, naučnici, kao i stručnjaci za vazduhoplovstvo i vještačku inteligenciju nisu imali nikakav pristup tajnim dokumentima.
Umjesto toga, grupa od 16 članova se oslanjala na javne podatke u pokušaju da bolje shvati neobjašnjive pojave na nebu. Skot Keli je, inače, prvi Amerikanac koji je proveo skoro godinu dana u svemiru.
NASA je navela u izvještaju da ima veoma malo visoko-kvalitetnih podataka o posmatranjima, tako da se ne mogu izvući naučni zaključci. Vlada naziva neobjašnjive pojave UAP, umjesto NLO i definiše ih kao posmatranja na nebu ili drugdje koja se ne mogu lako identifikovati ili naučno objasniti.
Studija je pokrenuta prije godinu dana i koštala je manje od 100 hiljada dolara.
XS
SM
MD
LG