Linkovi

NASA: Lansiranje Endeavoura ne prije 8. svibnja


NASA: Lansiranje Endeavoura ne prije 8. svibnja
NASA: Lansiranje Endeavoura ne prije 8. svibnja

Za popravak kvara u sustavu prekidača i osigurača, zbog kojeg je lansiranje bilo otkazano u petak, trebat će nekoliko dana

Američka agencija za svemirska istraživanja, NASA, objavila je da svemirski raketoplan Endeavour neće biti lansiran prije 8. svibnja zbog problema s električnim napajanjem. Dužnosnici NASA-e kažu da će za popravak kvara u sustavu prekidača i osigurača – zbog kojega je lansiranje bilo otkazano u petak – trebati nekoliko dana. Isto je tako rečeno da za slijedeći pokušaj lansiranja treba čekati da prođe planirano lansiranje jednog vojnog satelita, u petak.

Stručnjaci kažu da pokvareni sustav prekidača i osigurača kontrolira napajanje grijača dizajniranih da zaštite vodove s gorivom da se ne smrznu u svemiru.

Nakon objave, posada Endeavoura se iz Svemirskog centra Kennedy, na Floridi, zaputila natrag u Houston, gdje će još nekoliko dana provesti u vježbanju.

Raketoplan Endeavour i njegova šestočlana posada dovoze na Međunarodnu svemirsku postaju znanstveni instrument vrijedan dvije milijarde dolara. To je Alfa-magnetski spektrometar, koji će tragati za kozmičkim zrakama po čitavom svemiru.

Ova će misija za Endeavour biti 25. i posljednja. Po povratku, on će biti povučen iz uporabe i izložen kao dio stalne postave Centra za znanost u Los Angelesu.

NASA-in tridesetogodišnji program svemirskih raketoplana završit će u lipnju, nakon posljednje misije raketoplana Atlantis.

XS
SM
MD
LG