Linkovi

NASA lansirala probni sistem za skretanje asteroida


An illustration of the DART spacecraft
An illustration of the DART spacecraft

NASA je u okviru probe planetarnog sistema odbrane uspješno lansirala svemirski brod čiji je zadatak da udari u asteroid i skrene ga sa putanje koja potencijalno može da dovede do sudara sa Zemljom.

Svemirski brod "DART" lansiran je na raketi "falkon 9" iz baze "Vandenberg" u 22.21 po lokalnom vremenu sa američke pacifičke obale, 240 kilometara sjeverozapadno od Los Anđelesa.

Brod veličine manjeg automobila odvojio se od rakete nekoliko minuta kasnije i započeo putovanje u duboki svemir koje će trajati 10 mjeseci, do udaljenosti od oko 6,8 miliona kilometara od Zemlje.

Kada se nađe na odabranoj lokaciji, "DART" će pokušati da promijeni putanju jednog asteroida čistom kinetičkom snagom. Udariće u asteroid velikom brzinom s ciljem da mu promijeni putanju u dovoljnoj mjeri da se izbjegne sudar sa našom planetom.

Sa broda će se 10 dana prije udara odvojiti mini-kamere koje će snimati sudar i emitovati slike nazad na Zemlju.

Odabrani asteroid ne predstavlja stvarnu prijetnju po Zemlju i malih je dimenzija u poređenju sa kataklizmičkim nebeskim tijelom ove vrste koje je pogodilo našu planetu prije oko 66 miliona godina, kada su izumrli dinosaurusi.

Naučnici kažu da su manji asteroidi daleko češća pojava i da kratkoročno predstavljaju mnogo veću teoretsku opasnost.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG