Linkovi

Web stranica tjedna: NASA o klimatskim promjenama


Amber Jenkins: Cilj nam je ispričati priču o klimatskim promjenama na jednostavan i zanimljiv način. U tu svrhu, pratimo ih očima NASA-inih znanstvenika, senzorima satelita koji kruže oko Zemlje, kao i čitavim nizom vizuelnih pomagala i interaktivnih prikaza

Odredište nam je mjesto gdje se može mnogo štošta naučiti o klimatskim promjenama, uz pomoć znanstvenika koji koriste satelitske podatke za proučavanje zbivanja na Zemlji – web stranica Global Climate Change američke Nacionalne agencije za istraživanje svemira i aeronautiku, NASA-e.

"Cilj nam je ispričati priču o klimatskim promjenama na jednostavan, ali istodobno vrlo zanimljiv način. U tu svrhu, pratimo priču očima NASA-inih znanstvenika, senzorima satelita koji kruže oko Zemlje, kao i čitavim nizom vizuelnih pomagala, interaktivnih prikaza i svačega drugoga" - kaže Amber Jenkins, fizičarka i autorica popularno-znanstvenih tekstova, koja radi u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon, domu web stranice www.climate.nasa.gov.

Možda uz NASA-u povezujete samo astronaute i istraživanje Marsa? To zaista jest najveći dio rada te agencije, ali velik dio njezine djelatnosti temelji se na znanstvenim satelitima. A, Jenkins kaže da sateliti te agencije – prepuni kamera i senzora – omogućuju svima nama da vidimo Zemlju na način koji je nemoguć s njezine površine: "Možemo se odmaknuti od našeg planeta i pogledati ga na posve nove načine kakvi nam nisu dostupni sa Zemljine površine. Mjerenja koja vršimo pomoću satelita, dok oni kruže oko Zemlje, pružaju nam podatke i uvid kakav koji put nismo imali sve dok se nismo otisnuli u svemir."

NASA-ina web stranica posvećena klimi nudi toliko mnogo podataka i toliko mogućnosti za vlastita istraživanja da može korisnika čisto ophrvati. Međutim, ako ne uspijete pogledati baš sve, ipak nemojte propustiti jednu poveznicu, nazvanu Eyes on the Earth 3D – uzbudljiv pogled na naš svijet, temeljen na tehnologiji video igara.

"Možete istražiti sve različite satelite koje NASA trenutno ima na prikupljanju podataka o klimi i klimatskim promjenama. To su podaci koji su, u nekim slučajevima, stvarno stari možda samo koji sat, dakle, slika o planetu koju dobijate je vrlo aktuelna" - kaže Amber Jenkins.

Na NASA-inoj web stranici Global Climate Change mogu se naći i posebno prilagođeni sadržaji za djecu, kao i za nastavnike.

XS
SM
MD
LG