Linkovi

NASA-in drugi susret s kometom Tempel 1


NASA-in drugi susret s kometom Tempel 1
NASA-in drugi susret s kometom Tempel 1

Letjelica Stardust snimila je nove fotografije kometa koji je 2005. bio detaljnije analiziran namjernim udarom sonde u njegovu površinu

Letjelica Stardust američke nacionalne agencije za istraživanja svemira, NASA, proletjela je na udaljenosti od 200 kilometara od kometa koji je NASA već pogledala prije pet godina.

Stardust je snimio 72 fotografije kometa Tempel 1. Znanstvenici će usporediti te snimke s onima snimljenim u srpnju 2005., kada je NASA poslala sondu da udari u površinu kometa kako bi se proučio njegov sastav.

Od tadašnje misije, komet Tempel 1 je jednom obišao Sunce, te NASA želi vidjeti u kolikoj i kakvoj mjeri se promijenila površina kometa u tom vremenu.

Znanstvenici NASA-e kažu da je važno proučavati komete jer, prema teorijama astronoma, oni su sastavljeni od plinova, leda, komadića stijenja i prašine koji su formirali vanjske planete našeg planetnog sustava, prije oko 4 i pol milijarde godine.

Letjelica Stardust nalazi se u svemiru od 1999, a bila je i dio misije 2004. godine kad su skupljene čestice s jednog drugog kometa.

XS
SM
MD
LG