Linkovi

NASA-in Chandra teleskop snimio nebesko Božićno drvce


Foto: NASA
Foto: NASA

NASA-in svemirski teleskop Chandra je u decembru snimio kompozitnu fotografiju maglice u našoj galaksiji koja nalikuje novogodišnjoj jelci.

Nebesko Božićno drvce pripada mladom otvorenom skupu smještenom u zviježđu Monoceros, koje je sastavni dio regije stvaranja zvijezda NGC 2264. Ova skupina mladih zvijezda je smještena oko 2500 svjetlosnih godina od Zemlje, a starost im se kreće između jedne i pet miliona godina.

Osim Božićnog drvca, regija također uključuje maglice Konjska glava, Krzno lisice i Skupinu pahuljica.

Zašto ova struktura podsjeća na božićno drvce?

Odgovor leži u čudesnom spoju boja, raznovrsnim valnim dužinama svjetlosti i rotaciji kompozitne fotografije. Plava i bijela svjetla na slici nisu ništa drugo nego mlade zvijezde koje isijavaju X-zrake. S druge strane, zelena boja označava prisutnost plina unutar maglice.
Fotografija je pažljivo okrenuta za otprilike 160 stepeni u smjeru kazaljke na satu, stvarajući dojam da vrh "nebeskog stabla" visi s gornje strane slike.

Mlade zvijezde u NGC 2264 su poput svjetlosnih baklji, nevjerojatno nestabilne, što rezultuje jakim rendgenskim emisijama i drugim promjenama koje su vidljive u različitim valnim dužinama svjetlosti.

Magični treptaji - spoj umjetnosti i nauke

Varljivi "treptaji" na fotografiji su, međutim, umjetni. Koriste se kako bi se naglasile lokacije zvijezda vidljivih u rendgenskim zrakama i naglasila sličnost s božićnim drvcem.

U stvarnosti, varijacije zvijezda nisu sinhronizirane i "lampice" na maglici ne trepere skladno kao one na tradicionalnoj jelki.

Skup zvijezda Božićnog drveta proteže se na udaljenost od otprilike 2.350 svjetlosnih godina i obuhvaća prostor od oko 30 svjetlosnih godina.

Njegova prisutnost na nebu podsjeća nas na čudesna stvaranja u dalekim dijelovima naše galaksije i očarava nas svojom svjetlosnom ljepotom. NASA-in Chandra teleskop otkriva nam ljepotu i složenost neba, dopuštajući nam da se divimo i zaronimo u tajanstvene dubine svemira.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG