Linkovi

NASA-in helikopter uspješno izveo prvi let na Marsu


NASA-in helikopter Ingenuity započinje svoj prvi let na planeti Mars,19. april 2021. godine. (NASA/JPL-Caltech/ASU/Handout via REUTERS)
NASA-in helikopter Ingenuity započinje svoj prvi let na planeti Mars,19. april 2021. godine. (NASA/JPL-Caltech/ASU/Handout via REUTERS)

Američka svemirska agencija NASA u ponedjeljak je dobila slike i podatke koji potvrđuju da je njen mali helikopter Ingenuity uspješno izveo prvi kontrolirani let na planeti koja nije Zemlja.

Naučnici u kontrolnoj sobi u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon (JPL) na Kalifornijskom tehnološkom institutu aplaudirali su kada je stigla potvrda da je Ingenuity uspješno zavrtio svoje rotore, podigao se na visinu od tri metra i sigurno sletio natrag na površinu Marsa.

Prvo testiranje helikoptera bilo je zakazano prije više od sedmicu, ali otkriven je softverski problem koji je zahtijevao ažuriranje.

NASA-in helikopter, težak 1.8 kilograma, smatra se tehnološkom demonstracijom, osmišljenom za testiranje nove sposobnosti - u ovom slučaju leta u tankoj marsovoj atmosferi - po prvi put.

Ima posebno dizajnirane rotore koji se vrte mnogo brže nego što bi morali na Zemlji. Takođe ima inovativne baterije i solarne ćelije za punjenje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG