Linkovi

NASA: Ova godina najtoplija u posljednjih 130 godina


Ogromna santa leda se nedavno odvojila od Greenlanda
Ogromna santa leda se nedavno odvojila od Greenlanda

Američka svemirska agencija NASA navodi da je ova godina bila najtoplija u posljednjih 131 godinu. Nova studija objavljena u Sjedinjnim država, pokazuje da će ektremne vrućine biti uobičajene do 2050. godine. Nacionalna organizacija za prirodu navodi da će zagrijavanje planete donijeti i veće padavine ali i suše u svim dijelovima svijeta. Medjutim svi naučnici ne dijele ovo mišljenje o globalnom zagrijavanju.
Od Od rekordnih visokih temperatura u Rusiji do velikih kiša u Pakistanu, i devastirajućih klizišta i odrona u Kini, mnogi naučnici koji izučavaju klimu predvidjaju da će ekstremni vremenski uslovi postati uobičajeni dok se planeta Zemlja zagrijava.

Amanda Sataudt, Nacionaln federacija za zaštitu prirode kaže:
Dok se zemlja zagrijava, i atmosfera može sadržavati više vode, tako da kada bude padala kiša, ona će bivati sve jača i padavine obimnije i to će biti devastirajuće.

Amanda Staudt je naučnica koja se bavi klimatskim promjenama i autor je prve studije ove privatne organizacije o ekstremenim temperaturama u Sjedinejnim državama. On je ustanovila da je većina gradova na Istočnoj obali Sjedinjenih država imala duplo veći broj dana sa teperatruram od preko 32C ove godine, i ona predvidja da će ovo postati uobičajeno.

Ono što me iznenadilo je da će se ova 2010 godina možda smatrati blagom do 2050. godine,ili barem običnom u zavisnosti od emisija zagadjivača.


Staudt i mnogi drugi naučnici kažu da zagadjenje vazduha povećava koncentraciju ugljen dioksida u atmosferi, te da to zadržava toplotu i uzrokuje globalno otopljavanje.

Medjutim, klimatolog Patreick Michaels iz Instituta Cato kaže da je ovo preuveličavanje problema, i dodaje:

Ovi gradovi su postajali i postajaće sve topliji i bez odlaska ugljen dioksida u atmosferi.

On kaže da beton i cigle u gradovima zadržavaju više toplote nego ugljen dioksid. On smatra da su ekstrmeno visoke temperature na Istočnoj obali ove godine posljedica klimatskog ciklusa pod imenom La Nina.

Amanda Staudt sa svoje strane medjutim govori da će visoke temperature dugoročno imati negativne posljedice na zdravlje, biće više biljaka koje uzrokuje alergije, a doći će do nestašice hrane jer usjevi pate od ove klime. Ovog ljeta su žestoke suše i šumski požari u Rusiji dramatično smanjili svjetske zalihe žita. Staudt kaže su alternativni izvori energije dugoročno rješenje ovog problema:

Mi se moramo sve više udaljavati od fosilnih goriva kao što su ugalj, nafta, i plin, i okrenuti se čistijim izvorima energije kao što su solarna energija i vjetar, i tražiti načine da njihovu eksploataciju učinimo efikasnijom.

Medjutom klimatolog Patrick Michaels kaže da to nisu relistična rješenja:

Polarna energija nije efikasna i mora se mnogo dopunjavati. Vjetar nikad neće moći prozvoditi dovoljno jaku energiju.

Michaels dodaje da se ljudska vrsta uvijek prilagodjavla promjenama okoline i da će i nastaviti da to radi.

Ovo pitanje nije ništa drugačije od bilo kojih apaokaliptičnih prijetnji koje su se nadvile nad civilizaciju od davnina, a na koje smo se prilagodili.

Bez obzira na različita mišnjenja o uzrocima klimatski promjena, svi se naučnici slažu da će gradovi postajati sve vreliji usljed izgradnje novih zgrada i puteva.
edd.
XS
SM
MD
LG