Linkovi

NASA: Otkriće vode i organskih materijala bit će najviši prioritet budućih misija u svemir


NASA: Otkriće vode i organskih materijala bit će najviši prioritet budućih misija u svemir
NASA: Otkriće vode i organskih materijala bit će najviši prioritet budućih misija u svemir

Vodeći znanstvenik NASA-ine misije rovera na Marsu kaže da je jedan od njihovih najambicioznijih pothvata misija dopreme uzoraka s Marsa - kad bi ih sada imali na Zemlji, znanstvenici vjeruju da bi odmah riješili većinu pitanja vezanih uz eventualno postojanje života na Marsu

Premda još uvijek nisu našli nikakve mikrobe na Marsu, znanstvenici koji tragaju za znacima života u našem sunčevom sustavu i dalje u svemiru, ne daju se obeshrabriti. Na ovotjednoj bijenalnoj konferenciji astrobiološke znanosti, kraj Houstona, znanstvenici su opisali čitav niz sondi koje tragaju za ekstraterestrijalnim životom.

Steve Squires, sa Sveučilišta Cornell, koji je vodeći znanstvenik NASA-ine misije rovera na Marsu, kaže da će astrobiologija postati okosnica budućih istraživanja svemira:

"Trenutno razmatramo 28 različitih misija. To je nevjerojatan razmjer istraživanja koji pokriva sve od sonde koja će sletiti na Merkur pa do preleta pokraj svemirskih objekata u najudaljenijim dijelovima našeg sunčevog sustava."

Squires kaže da je jedan od najambicioznijih pothvata misija dopreme uzoraka s Marsa, koja bi kamenje i zemlju s Crvenog planeta dopremila na Zemlju u tri stadija. Robotska sonda bi prikupila uzorke, slijetna sonda bi ih preuzela i dopremila do orbitirajuće sonde koja bi se vratila na Zemlju. Squires kaže da je projekt u planiranju dvadeset godina, ali nikad nije pokrenut. Ali, traganje za životom – kaže on – dugoročne je prirode:

"To je istraživanje moguće otegnuti kroz dugi vremenski period s više godina razmaka između pojedinih faza. Time čitav program postaje financijski lakše ostvariti jer se trošak razvuče kroz duže vrijeme."

Među drugim astrobiološkim projektima u radu su međuplanetarni orbiteri koji bi koristili radare sposobne za proboj kroz led u traganju za tekućim oceanom ispod zaleđene površine Jupiterovog mjeseca Europa, kao i za istraživanje metanskih jezera na Titanu, Saturnovom mjesecu. Potraga za ekstraterestrijalnim životom uključuje i neke čisto zemaljske znanosti.

Bill Schopf, paleobiolog sa Sveučilišta Kalifornije u Los Angelesu, proučava najstarije fosile na Zemlji. Na astrobiološkoj konferenciji u Houstonu, on je predstavio svoje najnovije nalaze vrlo raznolikih mikrofosila iz šest milijuna godina starog sloja gipsa s dna Sredozemnog mora. Schopf kaže da orbitalno kartografiranje Marsa pokazuje jednake mineralne depozite i na Crvenom planetu:

"Sada znamo da je to dobro mjesto gdje se mogu potražiti dokazi o fosilnom životu na Marsu. Također mislim da bi se mogle naći nakupine organskog materijala, što bi bio zaista dobar nalaz, jer, ako se na Marsu može naći organska tvar, onda imamo dobre osnove za vjerovanje da je na tom planetu nekad postojao život."

Pukom srećom, NASA-in rover Opportunity sletio je na prije šest godina na Mars točno na polje gipsa – odnosno kalcijevog sulfata. Steve Squires kaže da bi kamenje i zemlja Marsa mogli pružiti dragocjene pokazatelje o drevnim oblicima života:

"Znamo da postoje željezni sulfat, magnezijev sulfat i kalcijev sulfat … gips je kalcijev sulfat. Svi su oni prisutni na mjestu gdje je sletio rover Opportunity."

Ne samo da svi ti spojevi ukazuju na vodu, nego su i dobar supstrat za detektiranje znakova života na licu mjesta, kažu znanstvenici. No, kad bi ti uzorci bili sad na Zemlji, vjeruju da bi odmah riješili većinu pitanja vezanih uz eventualno postojanje života na Marsu. Na svaki način, kako kaže Steve Squires, otkriće vode i organskih materijala – osnovnih građevnih elemenata života kakvog znamo na Zemlji – bit će najviši prioritet za NASA-ine buduće misije u daleki svemir.

XS
SM
MD
LG