Linkovi

NASA će lansirati džinovsku raketu na Mjesec


NASA-ina raketa za Mjesec, nove generacije u Svemirskom centru Kennedy, 27. juni 2022.
NASA-ina raketa za Mjesec, nove generacije u Svemirskom centru Kennedy, 27. juni 2022.

Gigantska raketa NASA-e za Mjesec, Space Launch System, koja na vrhu nosi praznu kapsulu za astronaute, počela je u utorak uveče višesatno kretanje do lansirne rampe uoči prvog probnog leta ovog mjeseca.

Planirano je da raketa visoka 98 metara krene u svoju prvu misiju u svemir, bez ljudi, 29. augusta. Biće to ključno, dugo odlagano demonstraciono putovanje na Mjesec za NASA-in program Artemis, višemilionski napor Sjedinjenih Država da vrate ljude na površinu Mjeseca kao praksu za buduće misije na Mars.

Space Launch System, čiji je razvoj tokom protekle decenije vodio Boeing, izašao je iz svoje montažne zgrade u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi oko 22 sata po istočnom američkom vremenu (02:00 GMT) u utorak i započeo put od 6 kilometara do svoje lansirne platforme.

Ako se krećete brzinom manjom od 1,6 km na sat (jedne milje na sat), taj put traje otprilike 11 sati.

Na vrhu rakete nalazi se NASA-ina kapsula za astronaute, Orion, koju je izgradio Lockheed Martin. Dizajnirana je da se odvoji od rakete u svemiru, preveze ljude prema Mjesecu i sastane se sa zasebnom letjelicom koja će odvesti astronaute na površinu Mjeseca.

Za misiju od 29. augusta, nazvanu Artemis 1, kapsula Orion će biti lansirana na vrhu svemirskog lansirnog sistema, bez ljudi, i kružiće oko Mjeseca prije nego što se vrati na Zemlju i spusti se u okean 42 dana kasnije.

Ako loše vrijeme za lansiranje ili manji tehnički problem dovedu do odlaganja 29. augusta, Nacionalna uprava za aeronautiku i svemir ima rezervne datume lansiranja 2. i 5. septembra.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG