Linkovi

Narudžbe novih zrakoplova sugeriraju oporavak avio-kompanija


Boeing 787 Dreamliner
Boeing 787 Dreamliner

Na Farnborough International Air Showu, koji se održava svake dvije godine u Britaniji predstavljaju se novi zrakoplovi i sklapaju novi poslovni ugovori

Najnoviji Boeingov zrakoplov 787-Dreamliner predstavljen je na početku avio-mitinga. Taj putnički zrakoplov izgrađen je pretežno od ugljičnih vlakana, materijala koji je lakši od aluminija, ima novi oblik krila i dizajn motora kako bi trošio manje goriva. Boeing naziva ovaj model prvim, potpuno novim zrakoplovom u ovom stoljeću. Narudžbe za ovaj te druge putničke zrakoplove su ohrabrujuće, kaže Randy Tinseth, dopredsjednik Boeinga za marketing.

"S ekonomijama diljem svijeta koje ponovno rastu, povećava se obujam putničkog prometa, teretnog prometa i danas smo u znatno boljem položaju nego prošle godine. Vrlo smo optimistični po pitanju budućnosti."

Najveći Boeingov konkurent Airbus pokazao je svoj „dvokatni” zrakoplov A380. Airbus je također zabilježio više narudžbi nego prošle godine kad je čitava industrija bila zahvaćena gubitcima. No brojne europske zemlje režu svoje vojne proračune te budućnost za vojnu avijaciju ne izgleda blistavo. I europske zemlje i Sjedinjene Države odustale su od skupih borbenih zrakoplova.

Istodobno, dugo očekivani Airbusov A400M, vojni transportni zrakoplov, kasni, a čitav projekt milijardama je dolara premašio predviđene troškove. Kašnjenje u proizvodnji tog zrakoplova znači da su neke države naručile ili uzele na leasing druge zrakoplove. No ima i nekih područja u kojima se vojne narudžbe povećavaju, kaže analitičar Howard Wheeldon.

"Dok mi smanjujemo troškove, Kina ih povećava. I Indija više izdvaja za vojsku."

Rusija također troši više te kupuje neku opremu od drugih zemalja. Analitičari kažu da se izdvajanja za obranu mijenjaju zajedno sa strategijom te da je trenutno naglasak na obavještajnom djelovanju i odvraćanju, a manje na borbi. Na Farborough Airshow-u može se vidjeti najbolje što avijacija trenutno nudi. Prema vojno i civilno zrakoplovstvo ne idu u istom smjeru što se narudžbi tiče, sklopljeni ugovori ipak ukazuju da se barem dio svjetske ekonomije oporavlja.

XS
SM
MD
LG