Linkovi

Napadnute učesnice Osmomartovskog marša u Banjaluci


Osmomartovski marš u Banjaluci 2023. godine.
Osmomartovski marš u Banjaluci 2023. godine.

Dvije učesnice tradicionalnog Osmomartovskog marša, napadnute su na međunarodni dan žena u Banjaluci, drugom najvećem gradu Bosne i Hercegovine.

Pri napadu je jedna članica marša odgurnuta, a druga je zadobila udarac, pri čemu im je nekoliko napadača iz ruka otelo LGBT zastavu duginih boja.

"Njih su bila četvorica ili petorica. Ne sjećam se. Kolegicu Nevenu, sa kojom sam nosila zastavu je neko gurnuo a mene je udario po ramenu i istrgnuo nam zastavu", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Milica Pralica, predsjednica Udruženja Oštra nula, koje je jedan od organizatora marša.

Pralica navodi da se i prije okupljanja učesnika marša u blizini okupila grupa mladića, koja je uzimala kamenje, ali su odustali od napada i otišli, nakon što su shvatili da ih redari snimaju svo vrijeme.

"I to je ista grupa mladića koja nas je sačekala na ćošku kod Narodnog pozorišta. Bilo je i homofobnih ispada iz dva vozila u prolazu su nam prijetili i govorili da nas treba pobiti, zapaliti. Mislimo da su to huligani, lešinari. Obožavaoci FK Borac, jer su tako bili odjeveni", kaže Pralica za RSE.

Objašnjava da su novinari fotografisali i snimali trenutak napada, te da će snimci i fotografije biti korišteni kao dokaz u krivičnoj prijavi koju će podnijeti.

"Od početka smo imali LGBT zastave. Prošle godine smo imali i zastavu Ukrajine. Uvijek imamo zastave podške ženama, lezbejkama, biseksualnim, transeksualnim, migrantkinjama, romkinjama", kaže Pralica.

Dodaje kako smatra da je ovo politički motivisan napad.

Učesnici ovogodišnjeg 12. po redu Osmomartovskog marša su šetali od zgrade Narodnog pozorišta bh. entiteta Republike Srpske do Trga Krajine, sa porukom "Nismo jeftina radna snaga".

Na ovaj način su poručili vlastima da žele dosljedno poštivanje Zakona o radu, Zakona o zabrani diskriminacije te Zakona o ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini, koji ženama garantuje jednak društveni položaj i ravnopravnost u radu.

Prema istraživanjima Sarajevskog otvorenog centra, u Bosni i Hercegovini je svaka treća LGBT osoba žrtva nekog vida nasilja. No, tek svaka sedma odluči se to prijaviti nadležnim institucijama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG