Linkovi

Analiza satelitskih snimaka pokazuje najmanje dva uništena ruska aviona


Na satelitskom snimku Planet Labsa vidi se aerodrom "Princeza Olga" u Pskovu, Rusija, 31. augusta 2023. Analiza AP-a je pokazala da su u napadu dronova uništena dva aviona.
Na satelitskom snimku Planet Labsa vidi se aerodrom "Princeza Olga" u Pskovu, Rusija, 31. augusta 2023. Analiza AP-a je pokazala da su u napadu dronova uništena dva aviona.

Ruski zvaničnici saopštili su u petak da je protivvazdušna odbrana presrela dronove koji su se kretali ka tri zapadna regiona zemlje, dok satelitski snimci pokazuju da je eskadrila dronova ranije ove nedjelje uništila najmanje dva vojna transportna aviona Iljušin Il-76 u ruskoj vazdušnoj bazi.

Guverneri regiona rekli su da su odbrambeni sistemi zaustavili tri drona u regionima Kursk, Belgorod i Moskva.

Moskovski aerodromi su na kratko obustavili letove, ali nije prijavljena veća šteta niti povrijeđeni, saopštile su ruske vlasti.

Napad nedaleko od nuklearne elektrane

U petak, zvaničnici Rusije saopštili su da je ukrajinska bespilotna letjelica napala grad na zapadu Rusije u kom se nalazi jedna od najvećih nuklearnih elektrana u zemlji. Šteta na elektrani nije prijavljena, a ruska državna nuklearna korporacija "Rosatom", kako prenosi agencija RIA, ocijenila je da je ruska nuklearna energetska infrastruktura i dalje meta ukrajinskih udara.

Guverner Roman Starovoit rekao je da je ukrajinski dron u petak rano ujutru oštetio fasadu zgrade u gradu Kurčatov, samo nekoliko kilometara od nuklearne elektrane Kursk. Ranije je rekao da su postojala dva drona, ali je pojasnio svoje navode.

"Nema žrtava", rekao je Starovoit, ne pominjući nikakvu eventualnu štetu na nuklearnoj elektrani Kursk.

Nuklearna elektrana Kursk iz sovjetske ere ima iste reaktore sa grafitnim modifikacijama kao i nuklearna elektrana u Černobilu.

Eksplozija i požar u Černobilu 1986. godine, u tadašnjoj sovjetskoj Ukrajini, bila je najgora nuklearna nesreća na svijetu, poslije koje se radijacija širila značajnim dijelom Evrope.

Ruski dronovi udarili u poslovnu zgradu

Sa druge strane, ruske snage su krstarećim projektilom dugog dometa pogodile privatno preduzeće u centralnom ukrajinskom regionu Vinica, ranivši tri osobe, saopštile su ukrajinske vlasti u petak.

"Nažalost, ima žrtava – tri civila, pruža im se sva neophodna pomoć", napisao je guverner Serhi Borzov na aplikaciji za razmjenu poruka "Telegram" i dodao da su oštećeni imovina i automobili.

Vazduhoplovne snage Ukrajine saopštile su da su oborile drugu raketu ispaljenu u okviru noćnog napada. Raketa je oborena iznad centralne Kirovogradske oblasti, rekao je lokalni guverner na Telegramu.

Na satelitskim snimcima vide se uništeni Iljušini

Bespilotne letjelice usmjerene na mete unutar Rusije - za koje Moskva okrivljuje Ukrajinu - postale su skoro svakodnevna pojava pošto je rat ušao u 19. mjesec, a snage Kijeva nastavljaju kontraofanzivu. Nedavno su dronovi doprli dublje u Rusiju.

Zvaničnici u Kijevu obično niti potvrđuju, niti negiraju odgovornost za napade na rusko tlo.

Očigledna ukrajinska strategija je da se uznemiri Rusija i izvrši pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

AP nije mogao da utvrdi da li su dronovi lansirani iz Ukrajine ili sa neke pozicije unutar Rusije.

U međuvremenu, satelitski snimci koje je analizirao AP pokazuju da su - kako se vjeruje - ukrajinskim napadima dronovima, kasno u utorak na rusku vazduhoplovnu bazu, uništena najmanje dva vojna transportna aviona Iljušin Il-76.

Fotografije snimljene u četvrtak prikazuju Međunarodni aerodrom "Princeza Olga" u Pskovu, koji je dvostruki - vojni i civilni - aerodrom oko 700 kilometara sjeverno od ukrajinske granice i blizu Estonije i Letonije.

Il-76 sa četiri motora je značajan transportni avion velikog kapaciteta u sastavu ruske vojske, sposoban da sleti i poleti u teškim uslovima. Vjeruje se da ih ruska vojska ima više od 100 u svojoj floti.

Analiza AP-a, obavljena u petak, pokazala je ono za šta se čini da su pocrnili trupovi dva Il-76 na odvojenim stajalištima na platformi vazduhoplovne baze. Vidi se rep jednog aviona, dok se čini da se također vide dijelovi drugog uništenog aviona. Oštećenja od požara se mogu vidjeti oko njih.

Jedanaest drugih Il-76 je premješteno sa svojih stajališta na različite položaje na stazama aerodroma, vjerovatno u pokušaju da se otežaju efekti eventualnih ponovnih udara. Jedan je bio na samoj pisti, dok je još jedan Il-76 ostao na platformi, iako nije bilo jasno zašto.

Lokalni izvještaji kažu da su ukrajinski napadi dronovima na vazdušnu bazu oštetili četiri Il-76.

Satelitski snimak je napravljen u četvrtak u 3:33 popodne po srednje-evropskom vremenu. Video snimci na društvenim mrežama u četvrtak uveče pokazuju protivvazdušnu vatru ponovo iznad vazduhoplovne baze, iako je ostalo nejasno da li je u pitanju još jedan napad.

Vazduhoplovna baza u Pskovu je prvobitno bila gađana u utorak uveče, ali je oblačnost spriječila satelite da dobiju nesmetanu sliku.

U četvrtak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je njegova zemlja razvila oružje koje je pogodilo metu udaljenu 700 kilometara, očigledno misleći na napad na vazdušnu bazu. On je rekao da je oružje proizvelo ukrajinsko Ministarstvo strateške industrije, ali nije naveo druge detalje.

Snage Kremlja su tokom prošle godine gađale Ukrajinu brojnim salvama eksplodirajućih dronova iranske proizvodnje.

Rakete Sarmat spremne za borbenu upotrebu

U Moksvi, šef ruske svemirske agencije "Roskosmos" rekao je u petak da su ruske interkontinentalne balističke rakete "Sarmat", koje mogu da nose deset ili više nuklearnih bojevih glava, raspoređene za borbenu upotrebu, javila je državna novinska agencija RIA.

U junu je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će rakete Sarmat, kolokvijalno zvane "Sotona", "uskoro" biti raspoređene i spremne za borbeno djelovanje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG