Linkovi

Napadi dronovima na Kijev i Moskvu


Sofijski trg ispred Katedrale Svete Sofije u Kijevu, 16. novembar 2023.
Sofijski trg ispred Katedrale Svete Sofije u Kijevu, 16. novembar 2023.

Kijev i Moskva su tokom noći bili mete međusobnog napada dronovima, koje je uglavnom presrela protivvazdušna odbrana i nisu rezultirali žrtvama, saopštile su vlasti.

Rusija je pokrenula nekoliko talasa napada dronovima na Kijev rano 19. novembra, drugu noć zaredom, pojačavajući napade na ukrajinsku prijestolnicu poslije nekoliko nedjelja pauze, saopštila je gradska vojna uprava.

"Neprijateljske bespilotne letjelice su lansirane u više grupa i napale su Kijev u talasima, iz različitih pravaca, istovremeno stalno mijenjajući vektore kretanja duž rute", rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Zbog toga je u prijestolnici nekoliko puta objavljivana uzbuna za vazdušni napad", dodao je on.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane uništili 15 od 20 ruskih dronova Šahed iznad Kijeva, Poltave i Čerkasa.

Nije bilo prvih izvještaja o "kritičnoj šteti" ili žrtvama, rekao je Popko ranije.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je "spriječen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću drona na objekte Ruske Federacije".

Napadi ukrajinskih dronova na Moskvu bili su posebno česti u proljeće, uoči pokretanja njene kontraofanzive u junu, ali su bili rijetki posljednjih nedjelja.

Kako je saopštilo Ministarstvo, riječ je o bespilotnoj letjelici koja je "uništena sredstvima protivvazdušne odbrane... iznad teritorije Bogorodskog gradskog okruga, u Moskovskoj oblasti".

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je kasnije na Telegramu da napad "nije izazvao nikakvu štetu" i da nema žrtava.

Izvještaj je zasnovan na informacijama AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG