Linkovi

Američke snage u Iraku i Siriji napadnute 24 puta tokom posljednjih nekoliko dana


Arhiv - Vojna vozila SAD u bazi al-Asad, u pokrajini Anbar, Irak, 13. januara 2020. (Foto: REUTERS/John Davison)
Arhiv - Vojna vozila SAD u bazi al-Asad, u pokrajini Anbar, Irak, 13. januara 2020. (Foto: REUTERS/John Davison)

Američke snage u Iraku i Siriji napadnute su dronovima ili raketama najmanje 24 puta tokom posljednjih dana, uključujući najmanje tri napada u ponedjeljak, saopštili su zvaničnici američke odbrane.

Najmanje pet od ovih napada pokrenuto je nakon što su američke snage u ranim jutarnjim satima u petak napale dva objekta u istočnoj Siriji koje koriste iranski Korpus Islamske revolucionarne garde i srodne grupe.

Prema zvaničnicima odbrane, nijedan od američkih napada odmazde u petak nije izazvao žrtve ili popratnu štetu.

U najnovijem napadu u ponedjeljak korištene su višestruke rakete za gađanje vazdušne baze Al Asad u zapadnom Iraku, rekao je za Glas Amerike zvaničnik odbrane pod uslovom da ostane anoniman zbog osjetljivosti pitanja bezbjednosti.

Drugi višestruki napadi pokrenuti su na snage u Green Villageu i na lokaciju podrške misiji Eufrat u Siriji.

U nedjelju je dron "kamikaza" korišten za napad protiv američkih snaga u bazi u blizini Al Šadadija u sjeveroistočnoj Siriji, a u četvrtak je još jedan dron "samoubica" gađao američke i koalicione snage u vazdušnoj bazi Al Asad u Iraku, naveli su zvaničnici SAD.

Sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Pat Ryder i drugi zvaničnici okrivili su proksi snage koje podržava Iran za skoro svakodnevne napade na američke snage.

"Znamo da su to grupe milicija koje podržava Iran i, naravno, smatramo da je Iran odgovoran za te grupe", rekao je Ryder prošle nedjelje.

"Cilj Irana"

Na pitanje Glasa Amerike u ponedjeljak da li su nedavni napadi znak da američko odvraćanje ne funkcioniše, visoki zvaničnik odbrane je odgovorio: "Cilj Irana je dugo vremena bio da prisili američku vojsku na povlačenje iz regiona. Ono što bih primijetio je da smo još uvijek tamo".

Jedan američki borbeni avion F-15 i dva američka F-16 koristili su preciznu municiju ciljajući skladište oružja i municije u blizini Abu Kamala rano u petak po lokalnom vremenu, prema zvaničnicima odbrane. Pentagon procjenjuje da su u udarima ciljevi uspješno pogođeni i još uvijek se ispituje broj žrtava.

"Ovi precizni udari u samoodbrani su odgovor na niz tekućih i uglavnom neuspješnih napada na američko osoblje u Iraku i Siriji od strane grupa milicija koje podržava Iran, a koji su počeli 17. oktobra", rekao je sekretar za odbranu Lloyd Austin u saopštenju od 26. oktobra.

"Sjedinjene Države neće tolerisati takve napade i braniće sebe, svoje osoblje i svoje interese", dodao je on.

Zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti "značajnije eskalacije" u regionu od strane iranskih proksi grupa.

"Prelivanje u Siriju nije samo rizik; ono je već počelo", rekao je Savjetu bezbjednosti UN Geir Pedersen, specijalni izaslanik UN-a za Siriju, u video obraćanju.

Napadi od 17. oktobra na američke i koalicione snage doveli su do 17 lakših povreda Amerikanaca u Siriji i četiri lakša povrede kod američkog osoblja u Iraku, a američki zvaničnici nastavljaju da prate sve potencijalne traumatske povrede mozga.

Jedan američki kontraktor u vazdušnoj bazi al-Asad u Iraku doživio je srčani udar dok je tražio zaklon tokom lažne uzbune zbog vazdušnog napada i kasnije je umro.

Najmanje 19 napada na američke snage u Iraku i Siriji dogodilo se između 17. i 26. oktobra, navodi Pentagon.

SAD povećavaju zaštitu u regionu

Otprilike 900 vojnika je ili raspoređeno ili su u procesu raspoređivanja iz Sjedinjenih Država na Bliski istok kako bi povećali zaštitu snaga.

Ovi potezi dolaze nakon što je Austin stavio više od 2.000 vojnog osoblja u pojačanu pripravnost naređujući pripremu za raspoređivanje ranije ovog mjeseca.

Margaret Besheer, dopisnica Glasa Amerike iz Ujedinjenih nacija, doprinijela je pisanju ovog izvještaja.
XS
SM
MD
LG