Linkovi

Napadač u sinagogi u Pittsburghu osuđen na smrtnu kaznu


Memorijal ispred sinagoge u Pittsburghu, 31. oktobar 2018. (REUTERS/Cathal McNaughton)
Memorijal ispred sinagoge u Pittsburghu, 31. oktobar 2018. (REUTERS/Cathal McNaughton)

Napadač koji je upao u sinagogu u jevrejskoj zajednici u Pittsburghu i ubio 11 vjernika biće osuđen na smrt zbog najsmrtonosnijeg antisemtiskog napada u američkoj historiji.

Robert Bowers je na internetu iskazivao mržnju prema Jevrejima i iznosio stavove o superiornosti bijele rase prije nego što je isplanirao i 2018. godine izvršio masakr u sinagogi "Drvo života" (Tree of Life), tokom vjerske službe.

Bowers, vozač kamiona, također je povrijedio dva vjernika i pet policajaca.

Robert Bowers
Robert Bowers

Ista federalna porota, koja je 50-godišnjeg Bowersa proglasila krivim za 63 tačke optužnice, u srijedu je preporučila smrtnu kaznu za napad čije posljedice su prisutne gotovo pet godina kasnije. Sudija će formalno izreći kaznu u četvrtak.

Presuda je donesena nakon dugog suđenja tokom kojeg je porota čula zastrašujuće detalje napada tokom kojeg je Bowers gazio okrvavljena tijela dok je pokušavao da upuca veći broj ljudi. Predao se tek kada je ostao bez municije.

Tokom odlučivanja o kazni, porodice žrtava govorile su o izgubljenim životima i boli zbog gubitka. Preživjeli su svjedočili o svojim patnjama, fizičkim i emotivnim.

Bowers nije pokazivao mnogo emocija tokom ročišta - gledao je u papire ili ekrane na stolu. Psihijatru je čak rekao da suđenje pomaže da se šire njegove antisemitske poruke.

Riječ je o prvoj smrtnoj kazni na federalnom nivou, izrečenoj tokom predsjedničkog mandata Joea Bidena koji je tokom predizborne kampanje obećavao da će je ukinuti. Sekretarijat za pravosuđe je stavio moratorijum na izvršenje smrtnih kazni na federalnom nivou i odbio je da ih odobri u stotinama novih slučajeva gdje su mogle da budu dosuđene.

Međutim, federalni tužioci saopštili su da je smrt adekvatna kazna za Bowersa, navodeći da su mu žrtve uglavnom bili stariji i da je zbog mržnje targetirao jednu vjersku zajednicu. Većina porodica žrtava saopštila je da bi Bowers trebalo da umre zbog svojih zločina.

Njegovi advokati nikada nisu osporavali njegovu krivicu, već su bili usredsređeni na to da mu spase život. Iznijeli su dokaze o užasavajućem djetinjstvu koje su obilježili trauma i nemar. Tvrdili su da je Bowers mentalno obolio, da nije liječen, i da je vjerovao da Jevreji pomažu da se izvrši genocid nad bijelcima. Također su navodili da je zbog šizofrenije i drugih poremećaja bio podložniji uticaju ekstremnog sadržaja na internetu.

Tužioci su navodili da je Bowers tačno znao šta radi kada je poluautomatskom puškom i drugim oružjem otvorio vatru na vjernike.

Pucao je i na policajce koji su došli na lice mjesta i u razmjeni vatre je upucan tri puta. Policiji je rekao da "svi Jevreji moraju da umru". Uoči napada je objavljivao ili dijelio antisemtiski sadržaj na platformi Gab, popularnoj među pristalicama ekstremne desnice.

Nije se pokajao zbog napada, a stručnjacima za mentalno zdravlje je govorio da sebe vidi kao vojnika u rasnom ratu, da je ponosan što je izvršio napad i da je želio da upuca više ljudi.

Porodice žrtava i preživjeli imaće još jednu priliku da se obrate sudu - i Bowersu - kada sudija bude formalno izricao kaznu. Sinagoga je zatvorena od pucnjave. Planirana je rekonstrukcija kompleksa koji bi obuhvatao bogomolju, muzej, spomenik i centar za borbu protiv antisemtizma.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG