Linkovi

Napadač sa parade Dana nezavisnosti optužen za 117 krivičnih djela


Robert Crimo, optužen za ubistva na paradi povodom 4. jula, prati sudski proces preko video linka.
Robert Crimo, optužen za ubistva na paradi povodom 4. jula, prati sudski proces preko video linka.

Velika porota optužila je napadača sa parade povodom Dana nezavisnost kod Chicaga, koji je ubio sedmero i ranio desetine ljudi, za čak 117 krivičnih djela. Među tačkama optužnice nalazi se i 21 optužba za ubistvo prvog stepena.

Robert Crimo, star 21 godinu, optužen je da je sa krova zgrade pucao na učesnike parade 4. jula, u Highland parku kod Chicaga. Pred sud će izaći 3. augusta i ako bude proglašen krivim, prijeti mu doživotna robija.

Crimo je priznao da je pucao kada su ga hapsili, naveli su tužioci. Policija je pronašla njegov automobil i oružje slično poluautomatskoj puški pronađenoj na licu mjesta.

Crimu se na teret, sem ubistava, stavlja i 48 pokušaja ubistava i 48 nanošenja povreda vaternim oružjem. Ove optužbe obuhvataju svaku žrtvu koju je metak ranio ili je pogođena šrapnelom.

"Želim da zahvalim policiji i tužiocima koji su prezentovali dokaze pred velikom porotom. Naša istraga se nastavlja, kao i podrška svim žrtvama i svima koji su pogođeni ovim zločinom", rekao je tužilac okruga Lake Eric Rinehart.

Prema informacijama iz njegove kancelarije, Crimo je oružje kupio legalno, uprkos tome što je imao historiju nasilnog ponašanja i prijetnji da će ubiti sebe i svoje bližnje, zbog kojih je policija već intervenisala.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG