Linkovi

Napadač iz Buffala priznao krivicu za rasno motivisani masakr u prodavnici


Arhiv - Napadač Payton Gendron u sudnici u Buffalu. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)
Arhiv - Napadač Payton Gendron u sudnici u Buffalu. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)

Bijeli napadač koji je ubio desetero crnaca u jednoj prodavnici u Buffalu, u New Yorku, u ponedjeljak se izjasnio da je kriv po optužbama za ubistvo i terorizam motivisan mržnjom, što garantuje da će ostatak života provesti u zatvoru.

Payton Gendron se o krivici izjašnjavao u sudnici nekoliko kilometara udaljenoj od prodavnice gdje je, naoružan poluatomatskom puškom, izvršio rasistički napad.

Gendron se izjasnio krivim po svim tačkama optužnice, uključujući ubistvo, zatim ubistvo kao zločin iz mržnje i domaći terorizam motivisan mržnjom, što nosi automatsku doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog puštanja na slobodu. Gendron je također priznao krivicu za ranjavanje tri osobe tokom napada u maju.

Tokom 45-minutnog sudskog pretresa, 19-godišnji napadač je odgovorao sa "da" i "kriv sam" dok je sudija navodio sve žrtve po imenu i pitao ga da li ih je ubio zbog rase.

"Brza pravda" - tako je rezultat suđenja opisao okružni tužilac John Flynn koji je dodao je da je to prvi put da je neko u državi New York proglašen krivim po optužbi za terorizam motivisan mržnjom.

"Taj ključni korak predstavlja osudu rasističke ideologija koja je podstakla njegove užasne poteze 14. maja. Nadamo se da će konačan ishod optužbi barem malo pomoći da potrebe žrtava i zajednice i dalje budu u fokusu javnosti", rekao je Gendronov advokat Brian Parker.

Gendron se prethodno izjasnio da nije kriv za odvojene federalne optužbe za zločin iz mržnje, za koje bi mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu ako bude proglašen krivim. Iz Sekretarijata za pravosuđe nije saopšteno da li će tražiti smrtnu kaznu.

Gendron je legalno kupio poluautomatsku pušku kojom je izvršio napad, koji je direktno prenosio sa kamere na šljemu.

Žtve su imale od 32 do 86 godina, a među njima je bio i čuvar koji je pokušavao da zaštiti kupce, jedan sveštenik, te majka bivšeg šefa vatrogasne službe.

Gendron je bio motivisan rasističkom ideologijom o nadmoći bijelaca. U dokumentima, koje je objavio na internetu prije napada, rekao je da se odlučio za prodavnicu u Buffalu zato što je bila u pretežno crnačkom naselju.

Poručio je da ga je inspirisalo vjerovanje u teoriju zavjere da postoji plan da se umanji moć bijelaca u SAD tako što će biti zamijenjeni nebjelačkim imigrantima.

Porodice žrtava su poslije napada zatražile od Kongresa da se kroz usvajanje zakonskih prijedloga suprotstavi ideologiji superiornosti bijelaca i oružanom nasilju.

XS
SM
MD
LG