Linkovi

Napad na novinare RSE i Current Timesa u Tadžikistanu


Dvojicu novinara Tadžikistanskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE, Radio Ozodi) napali su 17. maja nepoznati napadači nakon što su intervjuisali aktivistkinju koju vlasti optužuju za organizovanje protestnog marša u nemirnoj tadžikistanskoj regiji Gorno-Badakšan (GBAO).

Vozilo novinara blokirao je drugi automobil u glavnom gradu Tadžikistana, Dušanbeu, a nekoliko muškaraca u civilu je izašlo iz automobila, natjeralo novinare Muloradžaba Jusufija i Barota Jusufija da izađu iz vozila nakon čega su ih fizički napali.

Muškarci su nekoliko puta udarili Muloradžaba Jusufija po tijelu i glavi i zaplijenili novinarima opremu i lične telefone. Otprilike 30 minuta kasnije dvojica drugih novinara, Anušervon Orifov i Nasim Isamov iz Current Timea, projekta RSE i Glasa Amerike (VOA), napadnuta su na isti način, očito od istih napadača.

Napadi su se dogodili nakon što su novinari radili odvojene intervjue s poznatom aktivistkinjom za građanska prava Ulfatkonum Mamatšoevom, koju su tadžikistanske vlasti optužile za organizuje proteste 16. maja u nestabilnoj regiji GBAO.

Mamatšoeva odbacuje optužbu.

Predsjednik i izvršni direktor RSE Jamie Fly osudio je napade u saopštenju, rekavši da je RSE više puta pozivao tadžikistanske vlasti da zaustave vladinu kampanju pritiska na slobodne medije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG