Linkovi

Još dvoje pripadnika "Čuvara zakletve" osuđeno na zatvorske kazne zbog napada na Kapitol


ARHIVA: Pripadnici ekstremističke grupe "Čuvari zakletvu"", među kojima je i Džesika Votkins (L) na stepenicama američkog Kapitola (Foto: REUTERS/Jim Bourg)
ARHIVA: Pripadnici ekstremističke grupe "Čuvari zakletvu"", među kojima je i Džesika Votkins (L) na stepenicama američkog Kapitola (Foto: REUTERS/Jim Bourg)

Pripadnici ekstremno desničarske grupe "Čuvari zakletve" u petak su osuđeni na zatvorske kazne zbog uloge u smrtonosnom napadu pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na američki Kapitol 6. januara 2021. godine.

Džesiki Votkins je izrečena zatvorska kazna od 8 i po godina, a Kenetu Harelsonu od četiri. Federalna porota u Vašingtonu je u novembru proglasila Votkins i Harelsona krivim za opstruisanje zvanične procedure, zbog uloge u napadu na kompleks Kongresa, tokom kojeg su se učesnici nemira sukobili sa policijom, lomili prozore i natjerali zakonodavce da bježe da bi spasili živote.

Trumpove pristalice su upale u Kongres da bi spriječile potvrdu izborne pobjede Joe Bidena.

Votkins je takođe proglašena krivom za zavjeru i ometanje policajaca tokom nemira.

Sudija okružnog suda Amit Mehta rekao je da je "bilo naročito teško" izreći kaznu za Votkins nakon što je tokom suđenja svjedočila o problemima s kojima se suočavala zbog svog transrodnog identiteta, kao i zbog njene saradnje sa organima za sprovođenje zakona tokom istrage 6. januara.

Međutim, poručio je da to "ne briše" ono što je uradila tokom napada.

"Vaša uloga tog dana je bila agresivnija, borbenija, više ciljana u odnosu na druge", rekao je Mehta.

Kenet Harelson je proglašen krivim za opstruisanje zvanične procedure i zavjeru da spriječi članove Kongresa da potvrde Bidenovu pobjedu.

Votkins i Harelson su oslobođeni optužbi za zavjeru za pobunu. Tužioci su tražili da Votkins bude osuđena na 18 godina zatvora, dok su njeni advokati tražili kaznu od pet godina.

Votkins je od sudije tražila da izrekne pravednu kaznu.

"Moje akcije i ponašanje tog sudbonosnog dana su bili pogrešni i, kako sada razumijem, predstavljaju krivično djelo", rekla je Votkins.

Tužioci su tražili 15-godišnju kaznu zatvora za Harelsona, koji tvrdi da je nevin.

Osnivaču "Čuvara akletve" Stjuartu Roudsu je dan ranije izrečena 18-godišnja zatvorska kazna za krivična djela koja obuhvataju zavjeru za pobunu, ili upotrebu sile za zbacivanje federalne vlade. Riječ o o do sada najvećoj kazni za napad na Kapitol.

Među pripadnicima te esktremističke grupe, koju je Rouds osnovao 2009. godine, su aktivni i bivši američki vojnici, policajci i pripadnici hitnih službi. Često su, teško naoružani, učestvovali na protestima i političkim skupovima.

Neki, među kojima su Votkins i Harelson, su upali u Kapitol u paravojnoj opremi. Drugi su u jednom hotelu uspostavili "snage za brzo reagovanje" koje su prema navodima tužioca imale oružje koje je moglo brzo da bude prebačeno u Vašington.

Još četiri pripadnika "Čuvara zakletve" su proglašena krivim za pobunjeničku zavjeru, a kazne bi trebalo da im budu izrečene naredne nedelje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG