Linkovi

Izvješće UN-a o iranskom nuklearnom programu uništilo je 'mirnodopsku fasadu' koju promovira Teheran


Izvješće UN-a o iranskom nuklearnom programu uništilo je 'mirnodopsku fasadu' koju promovira Teheran
Izvješće UN-a o iranskom nuklearnom programu uništilo je 'mirnodopsku fasadu' koju promovira Teheran

Anthony Cordesman: "Treba prepoznati trenutak kada vojna opcija postaje jedino rješenje – jer će u protivnom Iran imati nuklearnu bombu. Jer jedno je kada kažete da će Iran možda imati nuklearnu bombu. A drugo kada mu dozvolite da je zaista i proizvede."

Agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju nedavno je objavila izvješće o iranskom nuklearnom programu koji upozorava na vojnu prirodu tog projekta čiji je cilj izgradnja nukelarnog oružja. Američki analitičari kažu da će sada Teheranu biti znatno teže da tumači da program ima isključivo mirnodopsku svrhu.

Kako iz Washingtona javlja William Ide, dinamika ovog problema znatno je promijenjena.

U izvješću Agencije Ujedinjenih naroda za atomsku energiju podrobno se opisuje kako je Iran izvodio kompjutorske simulacije nuklearnih eksplozija, da su njegovi stručnjaci radili na detonatorima za atomsko oružje te da su provedene studije o postavljanju atomskih glava na projektile. O značaju izvješća svjetske organizacije govori Matthew Kroenig, politolog koji predaje na sveučilištu Georgetown: "Ovaj dokument jasno ukazuje da je Iranu na pameti proizvodnja naoružanja. Provode se radnje koje su potrebne da bi se izgradilo nuklearno naoružanje. Nakon ovog izvješća, Iranu će biti teže održavati tu fasadu, prema kojoj program ima isključivo mirnodopsku svrhu proizvodnje energije."

Izvješće međutim ne kaže da Iran već ima atomsko naoružanje, već samo da na njemu radi. Zapadne zemlje najavile su mogućnost novih, još oštrijih sankcija. Vlasti u Teheranu odbacile su međutim ovaj dokument, rekavši da je riječ o 'fabrikaciji'. Direktora ove agencije UN-a Yukiya Amana iranska je vlada proglasila 'američkom marionetom'. Također, iranske vlasti tvrde da su se poadaci koji se navode u izvješću UN-a nalazili na laptopu koji je 2004. ukraden jednom iranskom državnom dužnosniku.

Valerie Lincy iz organizacije koja se zove IranWatch kaže da je nije iznenadilo što Teheran odbacuje ove nalaze: "Negirati sve, kao što su to do sada činili, bit će znatno teže nakon ovog izvješća. Izvješće je vrlo detaljno. Autor nije jedna zemlja – Sjedinjene Države – već cijeli niz zemalja. Izvori informacija o iranskom programu vrlo su različiti."

Elliot Abrams, visoki sigurnosni dužnosnik Bijele kuće u više republikanskih administracija, o važnosti dokumenta kaže: "Debata se sada mijenja. Zna se da Iran razvija nuklearno oružje. Sada je glavno pitanje što s tim u vezi treba učiniti."

Ray Takeyh iz američkog Viejća za međunarodne odnose kaže da postojeće međunarodne sankcije i drugi napori da se blokira iranskih nuklearni program ne daju rezultat. On očekuje da će Iran za nekoliko godina, ako se nešto ne učini, provesti prve nuklearne testove.

Anthony Cordesman iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu smatra da je vrlo važno da se odredi koliko se još dugo može pregovarati s Teheranom: "Treba prepoznati trenutak kada vojna opcija postaje jedino rješenje – jer će u protivnom Iran imati nuklearnu bombu. Jer jedno je kada kažete da će Iran možda imati nuklearnu bombu. A drugo kada mu dozvolite da je zaista i proizvede."

Ray Takeyh kaže da je ostalo još malo vremena da se kriza riješi mirnim putem – prvenstveno zbog toga što Iran očito nije spreman ispuniti svoje međunarodne obveze.

XS
SM
MD
LG